Navigációs útvonal

Világtérkép különböző irányba mozgó pálcikaemberekkel © iStock/Thomas Paschke

Az új migrációs megközelítés segítségével az EU olyan megállapodásokat köthet szomszédaival és egyéb országokkal, amelyek az egyes emberek és az érintett országok számára is előnyösek.

Az Európai Unió már most is szorosan együttműködik a világ országaival a migrációt érintő kérdésekben, de ez az együttműködés még tovább fejleszthető.

Az „arab tavasz” eseményeinek következtében idén migránsok áradata érkezett az EU partjaihoz, az érintett határokon fekvő országokat pedig keményen próbára tette a helyzet. Világossá vált, hogy jobban össze kell hangolni a migrációval kapcsolatos munkát.

A bevándorlási hullám láttán Bizottság javaslatokat English dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy a migráció terén új, átfogó megközelítésmódot kell alkalmazni. Ezek alapján a Bizottság most egy olyan, a stratégiai szempontokat jobban érvényesítő szakpolitikai keretet English javasol a migrációval és mobilitással kapcsolatos kérdések számára, amely egyaránt előnyös az Unió, a migránsok és a kiindulási országok számára is.

Ahhoz, hogy a lehető legjobban ki lehessen aknázni a tervben rejlő lehetőségeket, még szorosabb együttműködésre van szükség az EU és az Unión kívüli országok között. A szegényebb országok többszörösen is jól járnak majd – egyfelől a migránsok pénzt küldenek otthon élő rokonaiknak, másfelől pedig szakértelem és innovációs vívmányok áramlanak az országba.

Az EU és az Unión kívüli országok közötti szoros együttműködés ezenkívül azt hivatott biztosítani, hogy a menekültek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő személyek teljes mértékben részesüljenek a nemzetközi jog alapján őket megillető védelemben.

Az illegális migráció visszaszorítása, a jogszerű migráció ösztönzése és az emberkereskedelem áldozatainak megfelelőbb védelme érdekében az Unióban hatékony határellenőrzésre van szükség. A terv ezzel a kérdéssel is foglalkozik.

A javaslatok célja az is, hogy a migrációval és mobilitással kapcsolatos intézkedések összhangba kerüljenek a külkapcsolatok, a fejlesztési együttműködés, az oktatás, a növekedés és a munkahelyteremtés területeit érintő szakpolitikákkal.

A jogszerű migráció megkönnyítése

Az EU nagyobb hangsúlyt szándékozik fektetni a jogszerű migráció megkönnyítésére, valamint a rövid időre érkező látogatók, a turisták, a diákok, a kutatók, az üzletemberek és a külföldi állampolgárságú családtagok beutazásával kapcsolatos vízumpolitikára. Amennyiben az adott partnerország teljesíti a megállapodásban rögzített – többek között a migráció, a menekültügy és a határigazgatás területét érintő – kritériumokat, az EU felajánlhatja a vízumkorlátozások enyhítését vagy megszüntetését.

Európa jólétéhez szükség van a külföldi munkavállalókra. Az előrejelzések szerint 2020-ra az egészségügyben hozzávetőleg 1 millióval kevesebb szakember dolgozik majd, mint ahányra szükség lenne – és ez csak egy az ágazatok közül. A migránsok segítségével be lehet tölteni az ilyen megüresedett álláshelyeket.

A javaslatok értelmében az EU a jövőben is nagy figyelmet fordít majd arra, hogy partnerségeket hozzon létre a szomszédos – Afrikában és az Unió keleti határai mentén fekvő – országokkal.

Az Unió elsősorban közvetlen szomszédainak – többek között Tunéziának, Marokkónak és Egyiptomnak – ajánlja majd fel annak lehetőségét, hogy migrációs partnerségeket hozzanak létre az EU-val.

A megkötendő megállapodásokkal biztosítani lehet, hogy a jogszerű migráció jól szervezetten menjen végbe, és lehetőség lesz hatékony és emberséges intézkedésekkel megakadályozni a jogszerűtlen migrációt. Ezeknek a partnerségeknek minden érintett hasznát fogja látni.

Ami az ezen a körön kívül eső országokat illeti, a Bizottság azt javasolja, hogy az EU – közösen kitűzött célok alapján – mélyítse el a velük folytatott együttműködést.

Az EU bevándorlással kapcsolatos portálja Englishfrançais

A migrációról és a mobilitásról bővebben English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek