Sökväg

G20-ländernas plan för tillväxt och jobb - 07/11/2011

Logotyp för G20-toppmötet – Eiffeltornet och texten ”G20 France 2011” © G20

Världens stora ekonomier vill samordna sina ansträngningar för att få ny fart på tillväxten, skapa fler jobb och reglera finansmarknaderna.

På sitt möte i Cannes i Frankrike den 3–4 november enades G20-länderna om ett åtgärdspaket English för att återställa den globala tillväxten.

Många förslag lades fram av EU, som bland annat åtog sig att få balans i ländernas finanser och stärka de inhemska ekonomierna. G20-länderna välkomnade också eurozonens plan English för att lösa den skuldkris som drabbat några medlemsländer.

G20-länderna vill också stärka insatserna mot långtidsarbetslöshet och globaliseringens effekter för arbetstagare.

Mer handel

Att få fart på den internationella handeln är det bästa sättet att återställa tillväxten och skapa nya jobb. G20-ledarna krävde bättre samarbete för att minska handelshinder och motverka protektionism. De vill också stärka WTO:s roll när det gäller att lösa tvister mellan länder.

G20-länderna uppmanade dessutom en rad länder att sluta lägga sina växelkurser på orättvist låga nivåer för att öka den egna exporten.

Krisförebyggande

Reform av finansmarknaden och skydd för investerare stod också högt på dagordningen. Bland annat vill man reglera derivathandeln bättre och minska risken för bankkonkurser.

Tunga finansinstitutioner med stor betydelse för det globala finansiella systemet ska övervakas bättre. G20-länderna föreslår dessutom en reglering av bankliknande verksamhet som bedrivs av t.ex. investment- och försäkringsbolag.

För att minska systemrisken för den globala ekonomin är G20-länderna beredda att ge Internationella valutafonden (IMF) mer resurser. Nya finansieringsprogram ska ge länder i ekonomiska svårigheter bättre stöd.

Fattigdomsbekämpning

G20-ledarna uppmanade länderna att fullfölja sina åtaganden om utvecklingsbistånd, tryggad livsmedelsförsörjning och klimatarbete. De enades om att man i ett längre perspektiv måste hitta nya finansieringskällor för att hjälpa utvecklingsländerna.

En möjlighet är att införa en global skatt på finansiella transaktioner i enlighet med det förslag som lagts fram av EU och som stöds av G20-mötets värdland Frankrike.

Andra åtgärder ska öka anslagen till jordbruksforskning och stabilisera livsmedelspriserna, särskilt i låginkomstländer.

Läs mer om EU:s ståndpunkter på G20-mötet DeutschEnglishfrançaisportuguês

Läs mer om G20-mötet English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar