Kruimelpad

Een wereldwijd actieplan voor groei en banen van de G20 - 07/11/2011

Logo van de G20-top - De Eiffeltoren en de tekst "G20 France 2011" © G20

´s Werelds grootste economieën gaan hun pogingen om de groei te herstellen, de werkgelegenheid te verbeteren en de financiële markten aan banden te leggen, beter op elkaar afstemmen.

De G20-landen hebben op 3 en 4 november in Cannes afspraken gemaakt over een strategie English om de wereldeconomie weer te laten groeien.

De EU had daarvoor allerlei voorstellen gedaan, bijvoorbeeld over het in evenwicht brengen van de begroting en het stimuleren van de binnenlandse economie. De G20 was tevreden over de aanpak English van de schuldencrisis die verschillende EU-landen teistert.

De G20-landen gaan meer doen om de langetermijnwerkloosheid en de gevolgen van de globalisering voor de werknemers te beperken.

Meer handel

Meer internationale handel is nodig om de groei en de werkgelegenheid te herstellen. De G20-leiders drongen daarom aan op meer samenwerking om handelsbelemmeringen uit de weg te ruimen en protectionisme te voorkomen. Zij willen dat de Wereldhandelsorganisatie een duidelijkere rol gaat spelen bij de regeling van handelsgeschillen tussen landen.

Zij deden ook een beroep op bepaalde landen om de koers van hun valuta niet kunstmatig laag te houden om de export te stimuleren.

Crisispreventie

De hervorming van de financiële markten en de bescherming van de investeerder stonden ook hoog op de agenda. Een betere regulering van de handel in derivaten en de beperking van het risico op bankfaillissementen krijgen prioriteit.

Er komt scherper toezicht op grote instellingen die van cruciaal belang zijn voor het wereldwijd financieel systeem. De G20 wil ook strengere regels voor de bankactiviteiten van investeringsbedrijven, verzekeraars en dergelijke.

Om de risico's voor de wereldeconomie te verminderen, is de G20 bereid extra geld in het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te steken. Er moeten nieuwe financieringsprogramma's komen voor landen die het economisch moeilijk hebben.

Armoedebestrijding

De G20-landen dringen er bij de diverse landen op aan om zich aan hun beloften houden op het gebied van ontwikkelingshulp, voedselveiligheid en klimaatbescherming. Zij zijn het erover eens dat er nieuwe financieringsmogelijkheden voor ontwikkelingslanden moeten komen.

Een daarvan is een wereldwijde belasting op financiële transacties, een voorstel van de Commissie dat de steun krijgt van Frankrijk, gastheer van de G20-top.

Andere voorstellen moeten meer geld opleven voor landbouwonderzoek en stabilisering van de voedselprijzen, vooral in landen waar het inkomen laag is.

Meer over de EU-standpunten op de G20-top DeutschEnglishfrançaisportuguês

Meer over de G20 English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links