Navigointipolku

G20-maat panostavat kasvuun ja työllisyyteen - 07/11/2011

G20-huippukokouksen logo – Eiffelin torni ja teksti "G20 France 2011" © G20

Maailman talousmahdit lupaavat koordinoituja toimia, joilla lisätään maailmanlaajuista kasvua ja työllisyyttä sekä tiukennetaan finanssimarkkinoiden sääntelyä.

G20-maat sopivat maailmanlaajuista kasvua tukevasta toimenpidepaketista English Cannesissa 3.–4.11. pidetyssä huippukokouksessaan.

Monet paketin osat, kuten sitoutuminen talousarvioiden tasapainottamiseen ja kotimaisten talouksien vahvistamiseen, perustuvat EU:n ehdotuksiin. G20-maiden mielestä myös euroalueen maiden suunnitelma English velka- ja finanssikriisin ratkaisemiseksi edistää osaltaan maailmantalouden vakauttamista.

G20-maat lisäävät toimiaan myös pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi ja globalisaatiosta työntekijöille aiheutuvien haittavaikutusten lieventämiseksi.

Lisää kauppaa

Kansainvälisen kaupan edistäminen on avain kasvun ja työllisyyden lisäämiseen. G20-maiden johtajat peräänkuuluttivat tiiviimpää yhteistyötä kaupan esteiden vähentämiseksi ja protektionististen suojatoimien poistamiseksi. Maailman kauppajärjestöllä (WTO) olisi oltava entistä vahvempi rooli maiden välisten ristiriitojen ratkaisemisessa.

G20-maat vaativat myös joitakin maita kohtuullistamaan valuuttakurssejaan: moitteita saaneet maat ovat pitäneet valuuttakurssinsa alhaisina saadakseen näin etua vientimarkkinoilla.

Kriisitoimet

Kokouksen keskeisiä aiheita olivat finanssimarkkinoiden uudistaminen ja sijoittajansuoja. Alan keskeisiä toimia ovat etenkin johdannaiskaupan parempi sääntely ja pankkikonkurssien riskin pienentäminen.

Maailmanlaajuisessa finanssijärjestelmässä avainasemassa olevien rahoituslaitosten valvontaa aiotaan lisätä. G20-maat ehdottavat sääntelyä, joka koskee sijoituspalvelu- ja vakuutusyritysten sekä muiden rahoitusyhtiöiden pankkimaisia toimia.

Osana maailmantalouteen kohdistuvan järjestelmäriskin vähentämistä G20-maat ovat valmiita lisäämään Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) resursseja. Talousvaikeuksissa olevien maiden auttamiseen käytettäisiin uusia rahoitusohjelmia.

Köyhyyden vähentäminen

G20-ryhmän johtajat kehottivat maita pitämään kehitysyhteistyötä, elintarviketurvaa ja ilmastonmuutoksen torjuntaa koskevat sitoumuksensa. Kokouksessa oltiin yksimielisiä siitä, että kehitysmaiden auttamiseksi on löydettävä uutta rahoitusta.

Yksi kehitysavun rahoituslähde voisi olla maailmanlaajuinen finanssitransaktiovero, jota komissio ja kokousta isännöinyt Ranska ehdottivat Cannesissa.

Muilla toimenpiteillä suunnattaisiin lisävaroja maatalouden tutkimukseen ja elintarvikkeiden hintojen vaihtelevuuden vähentämiseen etenkin köyhimmissä maissa.

Lisää EU:n kannasta G20-kokouksessa DeutschEnglishfrançaisportuguês

Lisää G20-maista English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä