Διαδρομή πλοήγησης

Σχέδιο της G20 για παγκόσμια ανάπτυξη και απασχόληση - 07/11/2011

Λογότυπος της συνόδου της G20 - Ο πύργος του Άιφελ με την επιγραφή "G20 France 2011" © G20

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεσμεύονται να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για αποκατάσταση της ανάπτυξης, αύξηση της απασχόλησης και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων English για την αποκατάσταση της παγκόσμιας ανάπτυξης στη σύνοδό τους στις Κάννες της Γαλλίας, στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

Η ΕΕ πρότεινε πολλά μέτρα, όπως δεσμεύσεις για ισοσκέλιση των προϋπολογισμών και βελτίωση των εθνικών οικονομιών. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, το G20 χαιρέτισε το σχέδιο English της Ευρωζώνης για επίλυση της κρίσης χρέους που πλήττει ορισμένες χώρες μέλη.

Οι χώρες της G20 θα εντείνουν επίσης τις προσπάθειες για μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας και των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στους εργαζομένους.

Αύξηση του εμπορίου

Η αύξηση του διεθνούς εμπορίου είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία απασχόλησης. Οι ηγέτες της G20 έκαναν έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία με στόχο τη μείωση των εμποδίων στο εμπόριο και την αποφυγή του προστατευτισμού. Επιθυμούν έναν ισχυρότερο ρόλο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των χωρών.

Ζήτησαν, επίσης, από ορισμένες χώρες να σταματήσουν να καθορίζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους σε αθέμιτα χαμηλά επίπεδα για να αυξάνουν τις εξαγωγές τους.

Πρόληψη των κρίσεων

Η αναμόρφωση των χρηματοπιστωτικών αγορών και η προστασία των επενδυτών βρέθηκαν επίσης ψηλά στην ατζέντα. Στις προτεραιότητες συγκαταλέγονται η βελτίωση των κανονιστικών ρυθμίσεων για τις συναλλαγές παραγώγων και η μείωση του κινδύνου χρεοκοπίας των τραπεζών.

Θα υπάρξει επίσης αυξημένη εποπτεία για τους μεγάλους οργανισμούς με σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι χώρες της G20 προτείνουν τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων τραπεζικού χαρακτήρα που ασκούν εταιρείες επενδύσεων, ασφαλιστές και άλλοι.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του συστημικού κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, οι χώρες της G20 είναι έτοιμες να ενισχύσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με πρόσθετους πόρους. Επίσης, θα εφαρμοστούν νέα προγράμματα χρηματοδότησης για την καλύτερη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Μείωση της φτώχειας

Οι ηγέτες της G20 ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την αναπτυξιακή βοήθεια, την επισιτιστική ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή. Συμφώνησαν ότι, μελλοντικά, πρέπει να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης για παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μια τέτοια πηγή θα μπορούσε να είναι ο παγκόσμιος φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που πρότεινε η Επιτροπή και υποστήριξε η Γαλλία, η οποία και φιλοξένησε τη σύνοδο της G20.

Άλλα μέτρα θα εξασφαλίσουν περισσότερους πόρους για τη γεωργική έρευνα και τη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων, ιδίως για τις χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Περισσότερα για τις θέσεις της ΕΕ στη σύνοδο της G20 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Περισσότερα για την G20 English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι