Sti

G20's globale job- og vækstplan - 07/11/2011

Logo for G20-topmødet – Eiffeltårnsymbol og teksten "G20 France 2011" © G20

Verdens største økonomier forpligter sig til at koordinere deres indsats for at genskabe væksten, øge beskæftigelsen og regulere finansmarkederne.

På mødet i Cannes i Frankrig den 3. og 4. november enedes G20-landene om en række initiativer English , der skal genoprette den globale vækst.

Flere af forslagene – bl.a. om balance på statsbudgetterne og bedre statsfinanser – var stillet af EU. I denne forbindelse tog G20 godt imod euroområdets plan English om at løse den gældskrise, der har ramt visse eurolande.

G20-landene vil også arbejde hårdere på at mindske langtidsledigheden og globaliseringens konsekvenser for arbejdstagerne.

Mere handel

Øget international handel er nøglen til ny vækst og jobskabelse. G20-landenes ledere opfordrede til større samarbejde om at mindske handelshindringerne og undgå protektionisme. De vil have, at Verdenshandelsorganisationen (WTO) skal spille en større rolle i tvister mellem forskellige lande.

De opfordrede også til, at visse lande skal holde op med at fastsætte deres valutakurs urimeligt lavt for at øge eksporten.

Forebyggelse af kriser

Reform af finansmarkederne og investorbeskyttelse stod også højt på dagsordenen. Blandt prioriteterne er bedre regulering af handelen med derivater og en mindskning af risikoen for bankkrak.

Der vil blive ført mere tilsyn med store institutioner, der spiller en særlig rolle i det globale finanssystem. G20-landene foreslår at regulere bankvirksomhed, der drives af investeringsfirmaer, forsikringsselskaber og andre.

Som led i arbejdet på at mindske systemiske risici for verdensøkonomien står G20-landene klar til at give ekstra midler til Den Internationale Valutafond (IMF). Nye finansieringsprogrammer vil blive brugt til at støtte lande med økonomiske problemer bedre.

Fattigdomsbekæmpelse

G20-lederne opfordrede landene til følge op på deres tilsagn om udviklingsstøtte, fødevaresikkerhed og klimaforandringer. Der var enighed om, at der på sigt skal findes nye finansieringskilder for at hjælpe udviklingslandene.

En af disse kilder kan være en global skat på finanstransaktioner. Det blev foreslået af Kommissionen og støttet af Frankrig, som var vært for G20-mødet.

Andre initiativer går ud på at give flere midler til landbrugsforskning og stabilisere fødevarepriserne, især for lavindkomstlande.

Mere om EU's holdninger på G20-mødet DeutschEnglishfrançaisportuguês

Mere om G20 English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links