Навигационна пътека

План на Г-20 за растеж и работни места в световен мащаб - 07/11/2011

Лого на срещата на Г-20 – Символ на Айфеловата кула и текст „G20 France 2011“ © Г-20

Най-големите икономики в света се ангажират да координират усилията си за възобновяване на растежа, увеличаване на заетостта и регулиране на финансовите пазари.

Страните от Г-20 се договориха за пакет от мерки English за възстановяване на растежа на световната икономика по време на срещата си в Кан, Франция, на 3 и 4 ноември.

ЕС предложи множество мерки, включително поемане на ангажименти за балансиране на бюджетите и подобряване на националните икономики. В тази връзка Г-20 приветства плана English на еврозоната за разрешаване на дълговата криза, засягаща някои от нейните членове.

Страните от Г-20 също така ще положат повече усилия за намаляване на дългосрочната безработица и последиците за работниците от глобализацията.

Повече търговия

Нарастването на международната търговия е от основно значение за възстановяване на растежа и създаване на работни места. Лидерите на страните от Г-20 призоваха за по-тясно сътрудничество за намаляване на пречките пред търговията и избягване на протекционизма. Те искат Световната търговска организация да има по-голяма роля в уреждането на спорове между държави.

Те също така призоваха някои страни да престанат да определят обменни курсове на своята валута на необосновано ниски нива с цел увеличаване на износа.

Предотвратяване на кризи

Реформата на финансовия пазар и защитата на инвеститорите също бяха сред водещите теми. Сред приоритетите са по-добро регулиране на търговията с деривати и намаляване на риска от фалити на банки.

Ще се засили надзорът върху големите институции със значителна роля в глобалната финансова система. Страните от Г-20 предлагат да се регулират банковите дейности, извършвани от инвестиционни дружества, застрахователни компании и други.

Като част от усилията за намаляване на системния риск за световната икономика страните от Г-20 са готови да предоставят допълнителни средства на Международния валутен фонд (МВФ). Нови програми за финансиране ще бъдат използвани за оказване на по-добра подкрепа на страни в затруднено икономическо положение.

Намаляване на бедността

Лидерите на Г-20 призоваха правителствата да продължат да изпълняват ангажиментите си по отношение на помощите за развитие, продоволствената сигурност и изменението на климата. Те се съгласиха, че в бъдеще трябва да бъдат намерени нови източници на финансиране за подпомагане на развиващите се страни.

Един от тези източници може да бъде глобалният данък върху финансовите сделки, предлаган от Комисията и подкрепян от Франция, която бе домакин на срещата на Г-20.

Чрез други мерки ще се осигурят повече средства за научни изследвания в областта на земеделието и за стабилизиране на цените на храните, особено в страните с ниски доходи.

Повече за позициите на ЕС на срещата на Г-20 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Повече за Г-20 English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки