Navigacijska pot

Stališča EU na zasedanju skupine G20 - 31/10/2011

Logotip zasedanja G20 – simbol Eifflovega stolpa in napis „G20, Francija 2011“ © G20

EU se bo zavzela za to, da največja svetovna gospodarstva sprejmejo načrt za obnovo gospodarske rasti, reformo finančnih trgov in spodbudo mednarodni trgovini.

Evropska unija bo na zasedanju skupine G20, ki bo 3. in 4. novembra v francoskem Cannesu, vztrajala pri stališču, da mora biti načrt zaveza za vse države.

EU je že naredila prvi korak, ko je uskladila ukrepe English v zvezi z gospodarsko krizo in zadolženostjo nekaterih držav članic.

Države v skupini G20 namerava zdaj pozvati, naj spodbudijo gospodarsko rast in odpravijo ekonomska neravnovesja, predvsem z izvedbo proračunske reforme, okrepitvijo domačega gospodarstva in z ustrezno prilagoditvijo menjalnega tečaja svoje valute.

Skupina G20 mora pospešiti reformo finančnih trgov. Med najpomembnejšimi nalogami sta regulacija trgovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti in zmanjšanje tveganja za stečaj bank.

Z dodatnimi ukrepi je treba izboljšati regulacijo največjih svetovnih finančnih ustanov in nekaterih bančnih dejavnosti, ki jih opravljajo investicijska podjetja, zavarovalnice in druge ustanove.

Potreben je dogovor o enotnih svetovnih računovodskih standardih, saj bi regulativni organi tako učinkoviteje nadzorovali multinacionalke.

Več sredstev je treba zagotoviti Mednarodnemu denarnemu skladu, da bo laže pomagal državam v gospodarskih težavah.

EU bo predlagala tudi svetovni davek na finančne transakcije. Tako bi poskrbeli, da bi tudi finančni sektor prispeval svoj delež družbi.

Več trgovanja, manj protekcionizma

Gospodarsko rast in zaposlovanje v svetu najučinkoviteje podpremo s spodbujanjem trgovine. Toda številne države se še vedno zatekajo k protekcionističnim ukrepom, s katerimi svoji industriji dajejo nepošteno prednost pred tujimi.

Stališče EU je, da je treba s pogajanji v Svetovni trgovinski organizaciji doseči ukinitev takih ukrepov, predvsem tistih, ki zavirajo trgovanje najmanj razvitih držav na svetu.

Nujno je vzpostaviti svetovni trg in odprt sistem trgovanja s surovinami, tj. sistem, ki bo pošten, trajnosten in pregleden.

Glavni poudarek pri usklajevanju gospodarskih politik je treba dati zaposlovanju in odpravi revščine. Države morajo izpolniti tudi zaveze, ki so jih sprejele v zvezi z razvojno pomočjo, zanesljivo preskrbo s hrano in bojem proti podnebnim spremembam.

Evropsko unijo bosta na zasedanju G20 v Cannesu zastopala predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Več o stališčih EU na zasedanju skupine G20 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Spremljajte zasedanje skupine G20 Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave