Kruimelpad

De EU-prioriteiten voor de G20-top - 31/10/2011

Logo van de G20-top - De Eiffeltoren en de tekst "G20 France 2011" © G20

De EU zal 's werelds grootste economieën oproepen om een plan aan te nemen voor het herstel van de mondiale groei, het herstel van de financiële markten en de bevordering van de internationale handel.

De EU zal op de G20-top van drie en vier november in Cannes zeggen dat alle landen aan het plan moeten meewerken.

De Unie heeft een voortrekkersrol vervuld door te zorgen voor een gecoördineerde aanpak English van de economische crisis en de schuldenproblemen van sommige EU-landen.

Zij zal nu een beroep doen op de G20-landen om groei te bevorderen en economische ongelijkheden aan te pakken door middel van een begrotingshervorming, een versterking van de binnenlandse economie en faire wisselkoersen.

De G20 moet de hervorming van de financiële markten versnellen. Prioriteiten zijn een betere regeling van de handel in derivaten en de beperking van het risico op bankfaillissementen.

Verder moeten er betere regels komen voor de grote financiële instellingen en de beleggings-, verzekerings- en andere bedrijven die soortgelijke activiteiten verrichten.

Overeenstemming over wereldwijde normen voor boekhouding zou een beter toezicht op multinationals mogelijk maken.

En als het Internationaal Monetair Fonds meer middelen krijgt, zal het landen in economische problemen beter kunnen steunen.

Tijdens de top zal de EU ook een voorstel presenteren voor een wereldwijde belasting op financiële transacties. Die moet ervoor zorgen dat de financiële sector een billijke bijdrage aan de samenleving levert.

Meer handel, minder protectionisme

Het stimuleren van de handel is de doeltreffendste manier om mondiale groei en het scheppen van banen te bevorderen. Desalniettemin houden veel landen protectionistische maatregelen in stand, wat hun industrie een onfair voordeel geeft.

De EU zal ervoor pleiten om via de Wereldhandelsorganisatie verdere onderhandelingen te voeren om dergelijke belemmeringen op het heffen, in het bijzonder als ze de minst ontwikkelde landen treffen.

De landen moeten ook zorgen voor een wereldmarkt en een eerlijk, duurzaam, transparant en open handelssysteem voor grondstoffen.

De coördinatie van het wereldwijde economische beleid moet toegespitst zijn op werkgelegenheid en armoedebestrijding. De landen moeten hun beloften houden op het gebied van ontwikkelingshulp, voedselveiligheid en klimaatverandering.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso en Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy zullen de EU in Cannes vertegenwoordigen.

Meer over de EU-standpunten op de G20-top DeutschEnglishfrançaisportuguês

Volg de G20-top Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links