Navigációs útvonal

Uniós prioritások a G20-ak csúcstalálkozóján - 31/10/2011

A G20 csúcstalálkozó logója: az Eiffel-tornyot szimbolizáló kép „G20 France 2011” felirattal © G20

Az EU fel fogja szólítani a világ vezető gazdaságait, hogy fogadjanak el egy cselekvési tervet a globális növekedés ösztönzésére, a pénzügyi piacok megreformálására és a nemzetközi kereskedelem fellendítésére.

A franciaországi Cannes-ban november 3–4-én tartandó találkozón az EU felhívja majd a G20-ak figyelmét arra, hogy a terv sikeréhez minden országnak hozzá kell járulnia.

Az Unió eddig is utat mutatott, hiszen összehangolta a gazdasági válságra adandó válaszokat English és az egyes tagországait sújtó adósságválság kezelését.

Most pedig a G20-csoport országait is arra kéri majd, hogy költségvetési reformokkal, gazdaságaik megerősítésével és a valutaárfolyamok igazságosabb szintre hozásával próbálják előmozdítani a növekedést és csökkenteni a gazdasági egyensúlyhiányt.

A G20-csoportnak fel kell gyorsítania a pénzügyi piacok reformját. Legfontosabb feladatként jobban kell szabályozni a származtatott termékek kereskedelmét, és csökkenteni kell a bankok tönkremenetelének kockázatát.

Emellett további intézkedésekre van szükség a világ legnagyobb pénzügyi cégei, valamint a befektetési vállalkozások, biztosítók és egyéb társaságok által kínált banki jellegű tevékenységek jobb szabályozására.

Ha megegyezés születne a globálisan elfogadott számviteli standardokról, az lehetővé tenné a szabályozók számára, hogy hatékonyabban felügyeljék a multinacionális cégeket.

Ha pedig a Nemzetközi Valutaalap több forrással gazdálkodhatna, jobban tudná segíteni a gazdasági nehézségekkel küzdő országokat.

Az ülésen az EU előáll majd egy olyan javaslattal is, amely egy globális pénzügyi tranzakciós adó bevezetésére irányul. A javaslat célja annak biztosítása, hogy a pénzügyi szektor méltányosan járuljon hozzá a társadalom költségeihez.

Élénkebb kereskedelem, kevesebb protekcionizmus

A kereskedelem élénkítése a globális növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének leghatékonyabb módja. Sok ország azonban olyan protekcionista intézkedéseket tart életben, amelyekkel tisztességtelen előnyökhöz juttatja saját gazdasági szereplőit.

Az EU szót emel majd amellett, hogy a Kereskedelmi Világszervezet keretében több tárgyalás irányuljon az ilyen jellegű akadályok felszámolására, főként pedig azokéra, amelyek a világ legkevésbé fejlett országainak fellendülését gátolják.

Az egyes országoknak arra is törekedniük kell, hogy a nyersanyagok világpiaca és nyílt kereskedelmi rendszere valóban tisztességes, fenntartható és átlátható legyen.

A gazdaságpolitikák globális összehangolásának középpontjában a foglalkoztatásnak és a szegénység csökkentésének kell állnia. Az országoknak teljesíteniük kell azokat a kötelezettségeiket, amelyeket a fejlesztési támogatás, az élelmiszerbiztonság és az éghajlatváltozás tekintetében vállaltak.

Az EU-t Cannes-ban a Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Tancs elnöke, Herman Van Rompuy képviseli.

A G20-csoportban képviselt uniós álláspontról bővebben DeutschEnglishfrançaisportuguês

Kövesse a G20-ak ülését az interneten Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek