Διαδρομή πλοήγησης

Οι προτεραιότητες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του G20 - 31/10/2011

Λογότυπος της συνόδου του G20 - Ο πύργος του Άιφελ με την επιγραφή "G20 France 2011" © G20

Η ΕΕ θα ζητήσει από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου να εγκρίνουν σχέδιο για την αναθέρμανση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την αναμόρφωση των χρηματοπιστωτικών αγορών και την ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου.

Στη σύνοδο του G20, που θα διεξαχθεί στις Κάννες στις 3 και 4 Νοεμβρίου, η ΕΕ θα ζητήσει από όλες τις χώρες να συμβάλουν στο σχέδιο δράσης.

Η ίδια έδωσε το παράδειγμα με τον συντονισμό του τρόπου αντιμετώπισης English της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων χρέους ορισμένων κρατών μελών της.

Τώρα είναι η σειρά των χωρών του G20 να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και να αμβλύνουν τις οικονομικές ανισορροπίες αναμορφώνοντας τους προϋπολογισμούς τους, ενισχύοντας τις εγχώριες οικονομίες τους και διαμορφώνοντας τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες σε δικαιότερα επίπεδα.

Οι χώρες του G20 πρέπει να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών τους. Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η βελτίωση των κανονιστικών ρυθμίσεων για τις συναλλαγές παραγώγων και η μείωση του κινδύνου χρεοκοπίας των τραπεζών.

Απαιτούνται επίσης νέα μέτρα για τη βελτίωση των ρυθμίσεων που αφορούν τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες και τις δραστηριότητες τραπεζικού χαρακτήρα που πραγματοποιούν οι εταιρείες επενδύσεων, οι ασφαλιστικοί φορείς κ.λπ.

Η επίτευξη συμφωνίας για ένα ενιαίο σύνολο παγκόσμιων λογιστικών προτύπων θα δώσει τη δυνατότητα στις ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν αποτελεσματικότερα τις πολυεθνικές εταιρείες.

Με την αύξηση των πόρων του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη στήριξη στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Επίσης, η ΕΕ θα παρουσιάσει στη σύνοδο πρόταση για την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Σκοπός της πρότασης είναι να διασφαλίσει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συμβάλλει με δίκαιο τρόπο στην κοινωνία.

Περισσότερο εμπόριο, λιγότερος προστατευτισμός

Η τόνωση του εμπορίου είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Πολλές χώρες όμως εξακολουθούν να εφαρμόζουν προστατευτικά μέτρα, παρέχοντας στη βιομηχανία τους αθέμιτα πλεονεκτήματα εις βάρος άλλων.

Η ΕΕ θα επιδιώξει περισσότερες διαπραγματεύσεις, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για την άρση των εμποδίων αυτών, ιδίως εκείνων που πλήττουν τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Οι χώρες πρέπει επίσης να εγγυηθούν μια παγκόσμια αγορά και ένα ανοιχτό σύστημα εμπορίας πρώτων υλών που θα είναι δίκαιο, βιώσιμο και διαφανές.

Ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να εστιάζει στην απασχόληση και τη μείωση της φτώχειας. Οι χώρες πρέπει να ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους σχετικά με την αναπτυξιακή βοήθεια, την επισιτιστική ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή.

Την ΕΕ θα εκπροσωπήσουν στις Κάννες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Περισσότερα για τις θέσεις της ΕΕ στη σύνοδο του G20 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Παρακολουθήστε τη σύνοδο του G20 Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι