Навигационна пътека

Приоритети на ЕС за срещата на Г-20 - 31/10/2011

Лого на срещата на Г-20 – Символ на Айфеловата кула и текст „G20 France 2011“ © Г-20

ЕС ще призове големите световни икономически сили да приемат план за възстановяване на световния растеж, реформиране на финансовите пазари и засилване на международната търговия.

На срещата на Г-20 в Кан, Франция, на 3 и 4 ноември ЕС ще настоява за участие на всички страни в плана.

Съюзът вече даде пример, като координира своите мерки English за справяне с икономическата криза и с дълговете на някои от своите страни членки.

Сега той ще призове страните от Г-20 да насърчат растежа и да коригират икономическите неравновесия, като реформират бюджетите си, укрепят своите икономики и доведат обменните курсове на своите валути до по-справедливи равнища.

Страните от Г-20 трябва също да ускорят реформите на своите финансови пазари. Сред приоритетите са по-добро регулиране на търговията с деривати и ограничаване на риска от банкови фалити.

Необходими са също така допълнителни мерки за по-добро регулиране на големите световни финансови компании и на банковите дейности на инвестиционните компании, застрахователите и др.

Приемането на единен набор от световни счетоводни стандарти ще позволи на регулаторите по-ефективно да контролират мултинационалните компании.

Допълнителни ресурси ще позволят на Международния валутен фонд да помага по-добре на страните, изпитващи икономически затруднения.

На срещата ЕС ще представи също така предложение за световен данък върху финансовите трансакции. Предложението цели да гарантира, че финансовият сектор дава своя справедлив принос за обществото.

Повече търговия, по-малко протекционизъм

Засилването на търговията е най-ефикасният начин за подпомагане на световния растеж и създаването на работни места. Въпреки това много държави продължават да налагат протекционистки мерки, които дават на тяхната промишленост несправедливо предимство пред останалите.

ЕС ще настоява за повече преговори чрез Световната търговска организация за премахване на подобни пречки, особено на онези, които вредят на най-слабо развитите страни в света.

Държавите трябва да гарантират световен пазар и отворена система за търговия със суровини, които са справедливи, устойчиви и прозрачни.

Координирането на световната икономическа политика трябва да се съсредоточи върху заетостта и намаляването на бедността. Страните трябва да изпълнят ангажиментите си по отношение на помощите за развитие, продоволствената сигурност и изменението на климата.

Представители на ЕС в Кан ще бъдат председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Още за позициите на ЕС пред Г-20 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Проследете срещата на Г-20 Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки