Sökväg

Globala mål på G8-toppmötet - 30/05/2011

Logotyp för G8-toppmötet - Eiffeltornet och texten "G8 France 2011" © G8

Mellanöstern och Nordafrika, kärnsäkerhet samt ekonomisk återhämtning stod överst på dagordningen vid G8-ledarnas möte i franska Deauville, den 26-27 maj.

Kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, och Europeiska rådets ordförande, Herman Van Rompuy, representerade EU.

Andra frågor som diskuterades var G8:s partnerskap med Afrika, miljöfrågor, fred och säkerhet och, för första gången, internets samhällsekonomiska effekter.

EU kom till Deauville med tydliga prioriteringar. När mötet avslutades stod det klart att G8-medlemmarna är inne på samma linje.

Stöd för övergången till demokrati

Genom det nya Deauvillepartnerskapet English , fortsätter G8 sitt samarbete med de länder i södra Medelhavsområdet som inlett en politisk och ekonomisk reform. Dessutom kommer EU att stödja dessa länder genom sitt partnerskap för demokrati och delat välstånd DeutschEnglishfrançaisportuguês .

G8-länderna och multinationella utvecklingsbanker stöttar den demokratiska reformen med 20 miljarder dollar medan EU ställer upp med ytterligare 1,24 miljarder euro fram till 2013, inom ramen för den nya grannskapspolitiken DeutschEnglishfrançais .

Strängare säkerhetskrav för kärnkraft

G8 gick med på EU:s krav på globala stresstest av kärnkraftverk som en del av översynen av internationella säkerhetsnormer. EU:s samtliga 143 kärnkraftverk ska stresstestas med början i juni.

Fördjupade relationer med Afrika

Med den allra första gemensamma deklarationen English om mänskliga rättigheter, demokratiskt styre och hållbar utveckling med afrikanska ledare vill EU skapa ett partnerskap baserat på ömsesidigt ansvar och öppenhet. I oktober lägger kommissionen fram lagförslag som ska tvinga företag att informera om sin verksamhet i afrikanska länder.

Bättre internationellt samarbete och global politik

G8-medlemmarna har tillsammans med EU föresatt sig att stärka det multilaterala systemet och liberalisera frihandeln i enlighet med Världshandelsorganisationens mandat från Doharundan 2001, som ställer krav på en rättvis global handel.

G8, som bildades 1975, är en informell grupp där de största ekonomierna möts en gång per år för att diskutera frågor av ömsesidigt eller globalt intresse. EU deltar tillsammans med enskilda EU-länder som Frankrike, Italien, Storbritannien och Tyskland.

President Barroso’s speech English

Joint statement by European Council President Van Rompuy and European Commission President Barroso English

Läs mer om EU och G8 DeutschEnglishfrançaisportuguês

G8-toppmötet 2011 English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar