Navigacijska pot

Novi cilji skupine G8 - 30/05/2011

Logotip vrha G8 - Logotip Eifflovega stolpa in besedilo "G8 Francija 2011" © G8

V francoskem Deauvillu so 26. in 27. maja voditelji držav G8 razpravljali o dogajanjih na Bližnjem vzhodu in severni Afriki, jedrski varnosti in okrevanju gospodarstva.

Evropsko unijo sta na vrhu v Deauvillu zastopala predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Med obravnavanimi temami so bile: partnerstvo držav G8 z afriškimi državami, varstvo okolja, vprašanja varnosti in miru ter prvič tudi vpliv interneta na družbo in gospodarstvo.

Evropska unija je v Deauvilleu predstavila jasne prednostne cilje. Ob zaključku vrha so se države G8 zavezale k njihovi izpolnitvi.

Podpora novim demokracijam

V novem deauvillskem partnerstvu English bodo države G8 sodelovale s partnerskimi državami južnega Sredozemlja pri izvajanju političnih in gospodarskih reform. EU bo zagotovila podporo tudi prek partnerstva za demokracijo in skupno blaginjo DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Voditelji G8 in multilateralne razvojne banke so novim demokracijam namenile 20 miljard dolarjev, EU pa bo demokratične spremembe podprla z novo finančno spodbudo - 1,24 milijarde EUR v obliki nepovratnih sredstev do leta 2013 v okviru prenovljene sosedske politike DeutschEnglishfrançais .

Varnostni standardi za jedrsko energijo

Voditelji G8 so podprli EU, ki je pozvala k reviziji mednarodnih varnostnih standardov za jedrske elektrarne po vsem svetu in k uvedbi obremenitvenih testov. Junija bodo začeli opravljati obremenitvene teste na vseh 143 jedrskih elektrarnah v EU.

Tesnejši odnosi z Afriko

EU in voditelji afriških držav so oblikovali prvo skupno izjavo English o človekovih pravicah, demokratičnem vladanju in trajnostnem razvoju. Izjava je odraz prizadevanj EU, da bi partnerstvo temeljilo na vzajemni odgovornosti in preglednosti. Evropska komisija bo oktobra predstavila zakonodajne predloge, po katerih bodo morala podjetja objaviti informacije o svojih dejavnostih v afriških državah.

Učinkovitejše večstransko sodelovanje in oblikovanje svetovne politike

Ostale države skupine G8 podpirajo EU pri njenem zavzemanju za krepkejše večstransko sodelovanje in liberalizacijo proste trgovine v skladu s programom ministrske konference Svetovne trgovinske organizacije iz Dohe 2011, ki poudarja pravičen svetovni trgovinski sistem.

G8 je neformalna skupina najrazvitejših držav, ustanovljena leta 1975. Voditelji teh držav na vsakoletnem srečanju razpravljajo o vprašanjih vzajemnega in svetovnega pomena. V skupini sodelujejo tako EU ko posamezne države EU: Francija, Italija, Nemčija in Združeno kraljestvo.

President Barroso’s speech English

Joint statement by European Council President Van Rompuy and European Commission President Barroso English

Več o vlogi EU v skupini G8 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Vrh skupine G8 leta 2011 English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave