Kruimelpad

G8 pakt wereldwijde problemen aan - 30/05/2011

Logo van de G8-top - Logo van de Eiffeltoren en de tekst "G8 France 2011" © G8

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de veiligheid van kernenergie en het economisch herstel stonden bovenaan de agenda van de G8-bijeenkomst in het Franse Deauville van 26 en 27 mei.

Commissievoorzitter Barroso en voorzitter Van Rompuy van de Europese Raad woonden namens de EU de G8-vergadering bij.

Naast de al genoemde onderwerpen kwamen ook het G8-partnerschap met Afrika, het milieu, vrede en veiligheid en − voor het eerst − de sociaaleconomische gevolgen van internet aan bod.

De EU was met een aantal duidelijke prioriteiten naar Deauville getogen. En aan het slot van de bijeenkomst had zij daar de onomwonden steun van haar G8-partners voor gekregen.

Steun voor democratische ontwikkeling

Het nieuwe "Deauville-partnerschap English " voorziet in samenwerking tussen de landen van de G8 en partners ten zuiden van de Middellandse Zee die voor politieke en economische hervorming kiezen. Daarnaast biedt ook de EU deze landen steun via het Partnerschap voor democratie en gedeelde welvaart DeutschEnglishfrançaisportuguês .

De G8 en multilaterale ontwikkelingsbanken beloofden 20 miljard dollar aan steun voor democratische hervormingen. Tussen nu en 2013 komt daar nog eens 1,24 miljard euro aan subsidies bij in het kader van het vernieuwde nabuurschapsbeleid DeutschEnglishfrançais .

Kernenergie veiliger

De G8 schaarde zich achter de oproep van de EU om kerncentrales bij de herziening van de internationale veiligheidsnormen een stresstest te laten ondergaan. Alle 143 kerncentrales in de EU worden vanaf juni aan zo'n test onderworpen.

Verdieping van de betrekkingen met Afrika

De eerste gezamenlijke verklaring English ooit over mensenrechten, democratisch bestuur en duurzame ontwikkeling van de Afrikaanse leiders en de G8 bevestigt het door de EU gewenste partnerschap op basis van wederzijdse verantwoordelijkheid en transparantie. De Commissie zal in oktober met wetsvoorstellen komen om bedrijven te verplichten openheid van zaken te geven omtrent hun activiteiten op het Afrikaanse continent.

Wereldwijde besluitvorming

De G8 schaarden zich achter het EU-plan om het multilaterale stelsel te versterken en de vrije handel te bevorderen overeenkomstig het Doha-mandaat van de Wereldhandelsorganisatie van 2001, dat aandrong op een eerlijke wereldhandel.

De G8 is in 1975 opgericht als een informele groep van economische grootmachten die eens per jaar bijeenkomt om over zaken van wederzijds of wereldwijd belang te spreken. Naast Frankrijk, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk neemt ook de EU als organisatie deel.

President Barroso’s speech English

Joint statement by European Council President Van Rompuy and European Commission President Barroso English

Meer over de EU op de G8-top DeutschEnglishfrançaisportuguês

G8-top 2011 English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links