Navigációs útvonal

G8-csúcstalálkozó: globális célok - 30/05/2011

A G8-csúcstalálkozó logója - az Eiffel-tornyot jelképező grafika, a "G8 France 2011" felirattal

Közel-Kelet és Észak-Afrika, nukleáris biztonság és gazdasági fellendülés - ezek voltak a legfontosabb témák a G8-ak május 26-27-i, a franciaországi Deauville városában tartott csúcstalálkozójának napirendjén

Az Európai Uniót a Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy képviselte a csúcstalálkozón.

Először a csúcstalálkozók történetében a tárgyalt témák - a G8-ak és Afrika kapcsolata, környezet, béke és biztonság - között helyet kapott az internet társadalmi-gazdasági hatásainak kérdése is.

Az EU egyértelmű prioritásokat képviselt Deauville-ban, és a csúcstalálkozó lezárultával G8-as tárgyalópartnereinek határozott ígéretét bírja arra nézve, hogy törekvéseihez ők is hozzájárulnak.

A demokratizálódási folyamat támogatása

A G8-ak a most létrejött deauville-i partnerség English keretében együttműködnek majd dél-mediterrán partnereikkel, hogy a politikai és gazdasági reformok sikerrel járjanak. Az EU ezenkívül a "Partnerség a demokráciáért és a közös jólétért" DeutschEnglishfrançaisportuguês elnevezésű kezdeményezése révén is támogatást kíván nyújtani déli szomszédjainak.

A G8-országok és multilaterális fejlesztési bankok 20 milliárd dollárt ajánlottak fel a demokratikus átmenet finanszírozására. Megújult szomszédságpolitikája DeutschEnglishfrançais keretében az EU új forrásokat, további 1,24 milliárd eurót különített el a mostantól 2013-ig nyújtandó támogatásokra.

Biztonsági előírások az atomenergiára vonatkozóan

A G8-ak támogatták az EU azon javaslatát, hogy a nemzetközi biztonsági előírások felülvizsgálata során kerüljön az is a szabályok közé, hogy az atomerőművek ellenállóképességét világszerte rendszeres biztonsági tesztekkel ellenőrizzék. Júniustól kezdődően az EU mind a 143 atomerőműve stressztesztnek lesz alávetve.

Az Afrikával fenntartott kapcsolatok elmélyítése

Az EU, a G8-ak, és az afrikai országok vezetői először a történelemben közös nyilatkozatot English tettek az emberi jogokról, a demokratikus kormányzásról és a fenntartható fejlődésről. A nyilatkozat az EU azon törekvését tükrözi, hogy kölcsönös elszámoltathatóságon és átláthatóságon alapuló partnerség jöjjön létre az afrikai országokkal. A Bizottság októberben jogszabályjavaslatot tervez benyújtani, amely elfogadása esetén kötelezővé teszi majd a vállalatok számára, hogy beszámoljanak az afrikai országokban folytatott tevékenységeikről.

A multilateralizmus és a nemzetközi döntéshozatal javítása

A G8-ak osztják az EU azon nézetét, hogy meg kell erősíteni a multilaterális rendszert és szabad kereskedelemre kell törekedni a Kereskedelmi Világszervezet 2001-ben megfogalmazott dohai mandátumával összhangban, amely tisztességes világkereskedelmi megállapodást szorgalmaz.

Az 1975-ben alakult G8-csoport a legfejlettebb gazdaságok nem hivatalos fóruma, amely évente egyszer ül össze, hogy a résztvevők megtárgyalják azokat a kérdéseket, amelyek a csoport országait, illetve az egész világot érintik. Egyes uniós országok (Franciaország, Olaszország, Németország és az Egyesült Királyság) mellett az EU is részt vesz a csúcstalálkozókon.

President Barroso’s speech English

Joint statement by European Council President Van Rompuy and European Commission President Barroso English

Az EU a G8-csúcstalálkozón - bővebben DeutschEnglishfrançaisportuguês

A 2011. évi G8-csúcstalálkozó English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek