Навигационна пътека

Определяне на световните цели на срещата на върха на Г-8 - 30/05/2011

Лого на срещата на върха на Г-8 - Лого на Айфеловата кула и текст "G8 France 2011" © Г-8

Близкият изток и Северна Африка, ядрената безопасност и икономическото възстановяване бяха най-важните теми по време на срещата на лидерите на страните от Г-8 на 26 и 27 май в Довил, Франция.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой представляваха ЕС в Довил.

Бяха обсъдени и партньорството на Г-8 с Африка, въпроси, свързани с околната среда, мира и сигурността, и за първи път - социално-икономическото въздействие на интернет.

ЕС пристигна в Довил с ясни приоритети. В края на срещата партньорите от Г-8 поеха твърд ангажимент да се присъединят към усилията му.

Подкрепа за демократичен преход

В рамките на новото Партньорство от Довил English държавите от Г-8 ще работят със страните от Южното Средиземноморие, в които започват политически и икономически реформи. Успоредно с това ЕС ще оказва подкрепа чрез своето Партньорство за демокрация и споделен просперитет DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Страните от Г-8 и международни банки за развитие обещаха 20 млрд. долара за подпомагане на демократичните реформи, а ЕС ще предложи ново финансиране - допълнителни 1,24 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства до 2013 г. - като част от своята обновена Политика за съседство DeutschEnglishfrançais .

Насърчаване на стандартите за безопасност в ядрената енергетика

Г-8 подкрепи призива на ЕС за стрес тестове на атомните електроцентрали по света като част от преразглеждане на международните стандарти за безопасност. Всички 143 атомни електроцентрали в ЕС ще бъдат подложени на подобни тестове от юни нататък.

Задълбочаване на отношенията с Африка

Първата по рода си съвместна декларация English с африканските лидери относно човешките права, демократичното управление и устойчивото развитие отразява желанието на ЕС за партньорство, основано на взаимна отговорност и прозрачност. През октомври Комисията ще предложи закони, чрез които компаниите ще се задължават да публикуват информация за своите дейности в африканските страни

Подобряване на многостранното сътрудничество и световната политика

Партньорите от Г-8 споделят решимостта на ЕС за укрепване на многостранната система и либерализиране на световната търговия в съответствие с мандата от Доха от 2001 г. на Световната търговска организация, в който се призовава за справедливо световно споразумение за търговия.

Основана през 1975 г., Г-8 е неофициална група на развити държави, чиито лидери се срещат веднъж годишно за обсъждане на въпроси от общ или глобален интерес. ЕС участва в нея, както и няколко отделни държави от ЕС - Франция, Италия, Германия и Великобритания.

President Barroso’s speech English

Joint statement by European Council President Van Rompuy and European Commission President Barroso English

Повече за участието на ЕС в Г-8 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Среща на върха на Г-8 (2011 г.) English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки