Sökväg

EU stöder offer för minor - 04/04/2011

Två barn som skadats av landminor © EU

Varje år dör 10 000 människor av landminor. Många fler får men för livet eller drabbas när en vän eller anhörig dör. De flesta som skadas eller dör är civila, främst barn.

Trots det internationella arbetet för att stoppa användningen av landminor har 65 länder ännu stora problem med minor och andra odetonerade sprängladdningar.

EU deltar i den internationella kampanjen både politiskt och ekonomiskt. Ottawakonventionen, som innehåller ett förbud mot antipersonella minor, trädde i kraft 1997 och EU stöder konventionens mål.

Mellan 2002 och 2009 anslog EU och medlemsländerna 1,8 miljarder euro till stöd för konventionen. Cirka 44 länder fick under samma period drygt 300 miljoner euro från EU:s budget för att röja minor och hjälpa offren.

Idag stöder EU bland annat följande projekt:

  • I Angola är det övergripande målet att återställa drägliga livsvillkor och se till att de minerade områden blir brukbara igen.
  • I Bosnien och Hercegovina omfattar insatserna en utvärdering av minröjningsbehovet och finansiering av utrustning och utbildning för landets minåtgärdscentrum.
  • Sri Lanka får stöd för ett minröjningsprogram som ska leda till att internflyktningar kan återvända hem.

På andra håll stöder EU utbildning om riskerna med minor och hjälpprogram för de drabbade.

Många länder är beroende av långsiktig hjälp, men EU kan också agera snabbt under och efter konflikter och hjälpa till med minröjning och hjälp till offren.

Insatser mot minor ingår i alla EU:s utrikespolitiska instrument och är alltså ett viktigt inslag i all humanitär hjälp och utvecklingsbistånd. Länder med EU-stöd ska också prioritera mininsatser, vilket garanterar att programmen får långsiktiga effekter.

Läs mer om arbetet mot minor English

Internationella dagen för kunskap om arbete mot minor den 4 april Englishespañolfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar