Navigacijska pot

Pomoč EU žrtvam protipehotnih min - 04/04/2011

Otroka s poškodbami zaradi protipehotne mine © EU

Zaradi protipehotnih min vsako leto umre 10 000 ljudi. Še več jih ima dolgotrajne posledice ali žaluje zaradi izgube ljubljene osebe. Velik delež smrtnih žrtev in poškodovanih je med civilnim prebivalstvom, tudi ženskami in otroci.

Kljub mednarodnim prizadevanjem za ublažitev posledic uporabe protipehotnih min v svetu se približno 65 držav še vedno spopada s temi in drugimi neeksplodiranimi eksplozivnimi sredstvi.

EU se je zavezala k politični in finančni podpori kampanje. Poleg tega že vse od začetka veljavnosti Ottavske konvencije (Pogodbe o prepovedi min) leta 1997 podpira njene cilje.

Evropska unija in države članice so v obdobju 2002-2009 ciljem konvencije že namenile 1,8 milijard EUR. Približno 44 držav je v tem obdobju iz proračuna EU skupaj prejelo več kot 300 milijonov EUR za zmanjšanje nevarnosti zaradi protipehotnih min in pomoč žrtvam.

Med projekti, ki jih podpira EU, so:

  • Angola - ponovna vzpostavitev minimalnih življenjskih pogojev ter izboljšanje dostopnosti področij, na katerih se nahajajo mine in druga neeksplodirana sredstva;
  • Bosna in Hercegovina - pregled odstranjevanja min in financiranje Centra za odstranjevanje min v BiH;
  • Šri Lanka - podpora za programe odstranjevanja min, ki bodo omogočili vrnitev notranje razseljenih oseb.

Drugod po svetu EU podpira izobraževanje o nevarnosti min in programe pomoči za žrtve.

Številne države so odvisne od dolgoročne pomoči, vendar lahko EU ukrepa tudi kratkoročno in takoj po spopadih sodeluje v operacijah odstranjevanja min ali zagotovi nujno pomoč žrtvam.

Ukrepi na področju min so del instrumentov zunanje pomoči EU in s tem pomemben del njene humanitarne in razvojne politike. EU je države prejemnice zaprosila tudi, naj pripravijo prednostne sezname ukrepov. Države s tem prevzamejo odgovornost za programe in zagotovijo njihov dolgoročni uspeh.

Več o prepovedi uporabe protipehotnih min English

4. april - Mednarodni dan ZN osveščanja o nevarnosti min in pomoči v boju proti njim Englishespañolfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave