Kruimelpad

EU blijft slachtoffers van landmijnen steunen - 04/04/2011

Twee kinderen die gewond zijn geraakt door landmijnen © EU

Elk jaar komen er 10.000 mensen om door landmijnen. Een veelvoud daarvan loopt onherstelbaar letsel op of verliest iemand uit de directe omgeving. De meeste slachtoffers zijn burgers, waaronder vrouwen en kinderen.

Ondanks internationale inspanningen om de gevolgen van landmijnen terug te dringen, liggen er in circa 65 landen nog steeds mijnen of andere onontplofte explosieven.

De EU heeft zich zowel politiek als financieel ingezet voor de internationale campagne. Vanaf het allereerste begin in 1997 heeft de EU de doelstellingen van het antipersoneelsmijnenverdrag (Conventie van Ottawa) gesteund.

De EU en de EU-landen hebben tussen 2002 en 2009 zo'n 1,8 miljard euro vrijgemaakt om de conventie te steunen. Hiervan hebben 44 landen samen ruim 300 miljoen euro gekregen om de gevaren van landmijnen terug te dringen en slachtoffers te helpen.

Momenteel steunt de EU o.a. de volgende projecten:

  • Angola: herstel van eerste levensbehoeften en betere toegang tot gebieden waar nog mijnen en andere onontplofte explosieven liggen
  • Bosnië-Herzegovina: ontmijningsonderzoek en financiering van de uitrusting en training van het nationale actiecentrum voor mijnen
  • Sri Lanka: steun voor mijnopruimingsprogramma's die ertoe zullen leiden dat ontheemden weer naar hun eigen regio terug kunnen keren.

In andere gebieden draagt de EU bij aan voorlichting over de risico's van mijnen en steunprogramma's voor slachtoffers.

Veel landen zijn afhankelijk van dergelijke steun op langere termijn, maar de EU kan ook tijdens en na conflicten snel inspringen in opruimingsoperaties en onmiddellijk steun geven aan slachtoffers.

Mijnenacties komen voor in alle EU-instrumenten voor externe actie, en vormen dus een belangrijk onderdeel van al het humanitaire en ontwikkelingsbeleid. Landen die EU-steun ontvangen moeten ontmijning ook hoog op de agenda zetten, waardoor de programma's in nationale handen zijn en langdurig effect hebben.

Meer hierover English

4 april - VN-dag tegen landmijnen Englishespañolfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links