Navigációs útvonal

Az EU továbbra is támogatja a gyalogsági aknák áldozatait - 04/04/2011

Aknák által megsebesített gyerekek © EU

A gyalogsági aknák évente tízezrek életébe kerülnek. Még több azoknak a száma, akik maradandó sérülést szenvednek vagy akik szeretteiket gyászolják. A halálos áldozatok vagy sérültek nagy része a civilek közül (ideértve a nőket és a gyerekeket) kerül ki.

A gyalogsági aknák hatásainak enyhítését megcélzó nemzetközi erőfeszítések ellenére 65 országban még mindig vannak aknák vagy más fel nem robbant robbanószerkezetek.

Az EU politikai és pénzügyi segítséget is nyújt a nemzetközi kampányhoz. A gyalogsági aknák alkalmazásának, felhalmozásának, gyártásának és átadásának betiltásáról, valamint megsemmisítéséről szóló egyezmény (Ottawai Egyezmény) általános célkitűzését annak hatálybelépésétől (1997) kezdve támogatja.

Az EU és tagállamai 2002 és 2009 között 1,8 milliárd euróval járultak hozzá az egyezmény tevékenységeihez. Ugyanebben az időszakban az Unió költségvetéséből mintegy 44 ország több mint 300 millió eurót kapott a gyalogsági aknák veszélyeinek csökkentésére és az áldozatok megsegítésére.

Az EU jelenleg különböző országokban több projektet is támogat. Példaként említhetők az alábbiak:

  • Angola: az EU általános célkitűzése a minimális megfelelő életkörülmények újbóli megteremtése, valamint az aláaknázott vagy más fel nem robbant robbanószerkezeteket tartalmazó területekhez való hozzáférés javítása.
  • Bosznia-Hercegovina: az EU többek között aknakutatást végez, valamint felszerelést és képzést finanszíroz az ország aknamentesítő központjának.
  • Srí Lanka: az EU támogatja az aknamentesítési programokat, amelyek révén az országon belül áttelepített személyek visszatérhetnének lakóhelyükre.

Más országokban az EU aknaveszéllyel kapcsolatos felvilágosító kampányokat, illetve az áldozatok megsegítését támogatja.

Míg számos ország e hosszú távú segítségtől függ, addig az EU gyors közbelépésre is képes: konfliktusok közben és után aknamentesítéseket támogat és azonnali segítséget nyújt az áldozatoknak.

Az aknamentesítés részét képezi az EU külső segítségnyújtási eszközeinek, így alapvető fontosságú eleme valamennyi humanitárius és fejlesztési szakpolitikának. Az EU emellett arra kéri az uniós támogatásban részesülő országokat, hogy rangsorolják az aknamentesítéssel kapcsolatos fellépéseket, biztosítván így a tagállami szerepvállalást és a programok hosszú távú hatását.

Bővebben az aknamentesítésről English

Április 4. - Az aknákkal kapcsolatos felvilágosítás és aknamentesítési segítségnyújtás nemzetközi ENSZ-napja Englishespañolfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek