Navigointipolku

EU jatkaa jalkaväkimiinojen uhrien auttamista - 04/04/2011

Kaksi jalkaväkimiinan räjähdyksessä loukkaantunutta lasta © EU

Jalkaväkimiinojen räjähdyksissä kuolee joka vuosi arviolta 10 000 ihmistä ja vielä useampia vammautuu vakavasti. Suuri osa uhreista on siviiliväestöä, muun muassa lapsia.

Jalkaväkimiinojen haittoja on jo pitkään pyritty vähentämään kansainvälisin toimin, mutta miinat ja muut räjähtämättömät taisteluvälineet aiheuttavat silti yhä vaaraa noin 65 maassa.

EU on antanut kansainvälisille toimille sekä poliittista että rahallista tukea. Miinakieltosopimus (ns. Ottawan sopimus) tuli voimaan vuonna 1997, ja EU on tukenut sen tavoitteita alusta alkaen.

Vuosina 2002-2009 EU ja sen jäsenmaat rahoittivat sopimuksen mukaisia toimia 1,8 miljardilla eurolla. Samana ajanjaksona EU:n talousarviosta osoitettiin yli 300 miljoonaa euroa miinanraivaustoimiin ja uhrien auttamiseen 44 maassa.

EU tukee muun muassa seuraavia hankkeita:

  • Angola: peruselinolosuhteiden palauttaminen, miinoitettujen alueiden kulkukelpoisuuden parantaminen
  • Bosnia ja Hertsegovina: miinanraivauskartoitus, miinanraivauskeskuksen välineistön ja koulutuksen rahoittaminen
  • Sri Lanka: miinanraivausohjelmat ja maansisäisten pakolaisten palauttaminen kotiseuduilleen.

Muissa maissa EU tukee miinoihin liittyvää valistustyötä ja uhrien avustusohjelmia.

Pitkäaikaisavun lisäksi EU on valmis myös nopeaan toimintaan. Sillä on valmiudet osallistua miinanraivaustoimiin ja uhrien auttamiseen konfliktien aikana ja välittömästi niiden jälkeen.

Jalkaväkimiinoihin liittyvät toimet ovat tärkeä osa EU:n politiikkaa humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön alalla. Toimia voidaan toteuttaa kaikkien ulkoisen avun välineiden kautta. EU edellyttää, että apua saavat maat sitoutuvat miinaohjelmiin, jotta voidaan päästä kestäviin tuloksiin myös pitkällä aikavälillä.

Lisätietoa jalkaväkimiinojen vastaisista toimista English

YK:n kansainvälinen miinojen vastainen päivä 4.4. Englishespañolfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä