Διαδρομή πλοήγησης

Η ΕΕ στηρίζει τα θύματα των ναρκών ξηράς - 04/04/2011

Δυο παιδιά τραυματισμένα από νάρκες ξηράς © EU

Κάθε χρόνο 10.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των ναρκών ξηράς. Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που υποφέρουν από τα τραύματά τους σε όλη τους τη ζωή ή χάνουν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που σκοτώνονται ή τραυματίζονται είναι άμαχοι πολίτες, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά.

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για να μετριαστούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τη χρήση ναρκών ξηράς παγκοσμίως, 65 περίπου χώρες κινδυνεύουν ακόμη από νάρκες ή άλλους μη εκραγέντες μηχανισμούς.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συμβάλει στη διεθνή εκστρατεία με πολιτικά και οικονομικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει τους στόχους της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Ναρκών (Σύμβαση της Oτάβα) που τέθηκε σε ισχύ το 1997.

Το διάστημα 2002-2009, η ΕΕ και τα κράτη μέλη διέθεσαν υπέρ της Σύμβασης 1,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό της Ένωσης σε 44 περίπου χώρες με στόχο τη μείωση των κινδύνων από τις νάρκες ξηράς και τη βοήθεια των θυμάτων.

Η ΕΕ στηρίζει σήμερα διάφορες σχετικές δράσεις:

  • στην Αγκόλα χρηματοδοτούνται δράσεις για την αποκατάσταση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης και τη βελτίωση της πρόσβασης σε περιοχές που έχουν πληγεί από νάρκες και άλλους μη εκραγέντες μηχανισμούς,
  • στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη χρηματοδοτείται, αφενός, μελέτη για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων και, αφετέρου, εξοπλισμός και δράσεις επιμόρφωσης για το Κέντρο Εκκαθάρισης Ναρκών,
  • στη Σρι Λάνκα χρηματοδοτούνται προγράμματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων με απώτερο στόχο την επανεγκατάσταση των ατόμων που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Σε άλλες χώρες, η ΕΕ συμβάλλει σε δράσεις ευαισθητοποίησης στους κινδύνους από τις νάρκες καθώς και σε προγράμματα βοήθειας των θυμάτων.

Πέρα από τη μακροπρόθεσμη αυτή βοήθεια, η ΕΕ είναι επίσης σε θέση να παρεμβαίνει ταχέως κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ή μετά από αυτές, συμμετέχοντας σε δράσεις εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ή παρέχοντας άμεση βοήθεια στα θύματα.

Η δράση κατά των ναρκών αποτελεί ένα από τα μέσα εξωτερικής βοήθειας της ΕΕ και, συνεπώς, καθοριστικό στοιχείο όλων των ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών πολιτικών. Οι χώρες που λαμβάνουν βοήθεια από την ΕΕ καλούνται επίσης να ιεραρχούν τις δράσεις κατά των ναρκών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η εθνική δέσμευση για τα προγράμματα αυτά, καθώς και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός τους.

Περισσότερα για την καταπολέμηση των ναρκών ξηράς English

4 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για την Ευαισθητοποίηση στο Πρόβλημα των Ναρκών και τη Βοήθεια για την Καταπολέμηση των Ναρκών Englishespañolfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι