Навигационна пътека

ЕС продължава подкрепата си за жертвите на противопехотни мини - 04/04/2011

Две деца, пострадали от противопехотни мини © ЕС

Всяка година протиповопехотни мини отнемат живота на 10 000 души. Много повече получават непоправими увреждания или губят любим човек. Голяма част от загиналите и пострадалите са цивилни граждани, включително жени и деца.

Въпреки международните усилия за смекчаване на последствията от използването на противопехотни мини по света в около 65 страни все още съществува опасност, свързана с тях или други неизбухнали устройства.

ЕС е поел политически и финансов ангажимент към международната кампания. От влизането в сила на конвенцията за забрана на противопехотните мини (Отавската конвенция) през 1997 г. ЕС подкрепя нейната обща цел.

Между 2002 г. и 2009 г. ЕС и неговите страни членки са предоставили 1,8 млрд. евро за подкрепа на конвенцията. През същия период около 44 страни са получили от бюджета на Съюза повече от 300 млн. евро за намаляване на заплахата от противопехотни мини и за помощ за жертвите.

Сред проектите, които ЕС подкрепя в момента, са:

  • Ангола - общата цел е възстановяване на минимални условия на живот, както и подобряване на достъпа до районите, засегнати от мини и други неизбухнали устройства;
  • Босна и Херцеговина - сред дейностите са операция по разминиране, финансова помощ за оборудване и обучение за националния център за обезвреждане на мини;
  • Шри Ланка - подкрепа за програми за разминиране, които ще позволят завръщането на вътрешно разселени лица.

На други места ЕС подкрепя образованието относно свързаните с мините рискове и програми за подпомагане на жертвите.

Освен тази дългосрочна помощ, на която много страни разчитат, ЕС също така е в състояние да реагира бързо по време на конфликт и след него, като участва в операции по разминиране и осигурява незабавна помощ за жертвите.

Дейностите в областта на мините са част от инструментите на ЕС за външна помощ и представляват важен елемент от всички хуманитарни политики и политики за развитие. Страните, получаващи помощ от ЕС, трябва да определят своите приоритети по отношение на мините, което гарантира участието на национални партньори в тези програми и дългосрочен ефект от тях.

Повече за прекратяването на използването на противопехотни мини English

4 април - Международен ден на ООН за осведомяване за опасността от мините и помощ за дейностите по отношение на мините Englishespañolfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки