Sökväg

Hjälp till Japan - 17/03/2011

Ett montage med EU-flaggan och den japanska flaggan © EU

EU har snabbt svarat på Japans bön om hjälp. Landet kämpar med räddningsarbetet efter jordbävningen och tsunamin den 11 mars och har stora problem med kärnkraften.

Den 15 mars vände sig Japan till EU och bad om humanitär hjälp. Utmed den nordöstra kusten som drabbades värst av jordbävningen och den efterföljande flodvågen behöver hundratusentals människor omedelbar hjälp med mat, sjukvård och tak över huvudet.

EU aktiverade sitt system för katastrofhantering English som samordnar de 27 medlemsländernas bistånd när en inhemsk eller internationell katastrof inträffar.

Flera länder erbjöd genast filtar, madrasser, dricksvatten och vattenreningsanläggningar.

Dessutom hjälper EU till med bland annat

  • en informationssajt English för EU-medborgare som drabbats av jordbävningen
  • ett team med tio experter som är redo att åka till Japan för att samordna EU:s insatser - de backas upp av specialister på strålning, kärnteknik och andra tekniska områden.
  • en expert på humanitär hjälp som ska ansluta sig till ett FN-team och en sambandsman som ska samordna kommunikationen med Japans regering.

Kärnkraften

EU följer noga händelseutvecklingen vid de drabbade japanska kärnkraftsverken. Kommissionen får ständigt information från IAEA, det internationella atomenergiorganet.

Man kallade häromdagen till ett möte med de 27 strålsäkerhetsmyndigheterna och kärnkraftsbolagen i EU-länderna. Målet var att utvärdera EU:s beredskap om något liknande inträffar här.

EU-kommissionen tänker samordna stresstester för alla kärnkraftsverk i EU för att förvissa sig om att de är säkra. EU ska också be våra grannländer att åta sig att göra liknande stresstester.

Mer hjälp?

EU står i ständig kontakt med Japans regering för att diskutera om ytterligare hjälp behövs.

Läs mer om EU och jordbävningen i Japan English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar