Navigacijska pot

Zastava, ki združuje evropsko in japonsko zastavo © EU

EU se je hitro odzvala na japonski klic na pomoč, saj se država bojuje s posledicami potresa in cunamija, ki sta jo prizadela 11. marca in med drugim povzročila eksplozijo v eni od jedrskih central.

Japonska je 15. marca Evropsko unijo zaprosila za pomoč pri reševanju humanitarne krize: več stotisoč prebivalcev nujno potrebuje zdravniško pomoč, streho nad glavo in hrano, saj sta potres in nato cunami popolnoma opustošila severovzhodno obalo te otoške države.

EU je takoj sprožila sistem ukrepanja ob izrednih razmerah English , s katerim 27 držav članic usklajuje pomoč v primerih domače ali mednarodne krize.

Države EU so Japonski nemudoma ponudile odeje, žimnice, ustekleničeno vodo, vodne cisterne in čistilne naprave.

EU je poleg tega:

  • uvedla spletno informacijsko točko English za državljane EU, ki jih je prizadel potres na Japonskem,
  • zbrala skupino desetih strokovnjakov, ki jih lahko vsak trenutek pošlje na Japonsko kot koordinatorje pomoči EU. Pomagajo jim strokovnjaki za radiološke snovi, jedrsko tehnologijo in druga tehnična področja,
  • ekipi Združenih narodov poslala svojega strokovnjaka za humanitarne zadeve in imenovala uradnika za zvezo z japonsko vlado.

Kritične razmere v jedrski elektrarni

Evropska unija pozorno spremlja razmere v jedrski elektrarni na Japonskem. Evropska komisija tudi redno prejema novice Mednarodne agencije za atomsko energijo.

Sestala se je tudi s predstavniki nacionalnih agencij za jedrsko varnost držav članic EU ter odgovornimi za gradnjo in delovanje jedrskih elektrarn v Evropi. Na sestanku so ocenili pripravljenost EU na morebitno podobno nesrečo v Evropi.

Komisija načrtuje tudi usklajene stresne teste v vseh jedrskih elektrarnah v EU, da bi se prepričala o njihovi varnosti. EU bo pozvala tudi države sosedstva, naj teste izvedejo v svojih jedrskih elektrarnah.

Dodatna pomoč

EU je stalnem stiku z japonsko vlado in pripravljena ponuditi morebitno dodatno pomoč.

Več o ukrepih EU ob potresu na Japonskem English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave