Cale de navigare

Ajutor pentru Japonia - 17/03/2011

Jumătate din drapelul UE unit, pe diagonală, cu jumătate din cel al Japoniei © UE

UE vine rapid în ajutorul Japoniei. După cutremurul şi tsunamiul din 11 martie, japonezii se confruntă acum cu criza nucleară.

La data de 15 martie, Japonia a solicitat ajutorul UE pentru a face faţă crizei umanitare cu care se confruntă. După ce coasta de nord-est a ţării a fost devastată de cutremur şi de tsunami, mii de persoane au nevoie urgent de asistenţă medicală, adăpost şi alimente.

UE şi-a activat sistemul de reacţie în caz de urgenţă English care ajută statele membre să coordoneze asistenţa acordată în situaţii de criză survenite la nivel intern sau internaţional.

În acest fel, mai multe ţări s-au oferit imediat să trimită în Japonia pături, saltele, sticle şi rezervoare de apă şi unităţi de purificare a apei.

Ajutorul UE mai constă şi în:

  • realizarea unui mecanism de schimb de informaţii online English pentru cetăţenii UE afectaţi de cutremur
  • constituirea unei echipe de 10 experţi care va pleca în Japonia pentru a coordona asistenţa oferită de UE şi căreia i s-au alăturat specialişti în radiologie, tehnologie nucleară şi alte domenii
  • trimiterea unui expert pe probleme umanitare în echipa ONU şi a unui ofiţer de legătură care va coordona comunicarea cu guvernul nipon.

Criza nucleară

Criza survenită la centralele nucleare japoneze este monitorizată îndeaproape. Comisia primeşte regulat date de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

De asemenea, au avut loc întâlniri cu autorităţile naţionale competente în domeniul siguranţei nucleare şi cu persoanele responsabile cu construirea şi gestionarea centralelor nucleare din Europa. Scopul întâlnirilor a fost evaluarea capacităţii de reacţie a UE în cazul în care s-ar confrunta cu probleme similare celor din Japonia.

Comisia intenţionează să coordoneze simulări de criză la toate centralele nucleare din UE, pentru a se asigura că acestea prezintă suficientă siguranţă. UE le va solicita ţărilor vecine să se angajeze că vor efectua simulări asemănătoare.

Ajutor suplimentar

UE comunică în permanenţă cu guvernul nipon pentru a stabili ce ajutor suplimentar poate furniza în continuare.

Mai multe despre reacţia UE la cutremurul din Japonia English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile