Kruimelpad

EU-vlag gecombineerd met de vlag van Japan © EU

De EU reageert snel op de vraag van Japan om hulp bij de noodsituatie die is ontstaan door de aardbeving en de tsunami van 11 maart en de problemen in bepaalde kerncentrales.

Op 15 maart heeft Japan de EU hulp gevraagd om de uitdijende humanitaire crisis het hoofd te bieden. Honderdduizenden mensen hebben dringend behoefte aan medische zorg, onderdak en voedsel nadat een aardbeving en een tsunami een deel van de oostkust van het land hebben verwoest.

De EU heeft haar rampenmechanisme English ingeschakeld. Dat moet de hulp van 27 lidstaten coördineren bij crisissituaties binnen of buiten de EU.

Onmiddellijk boden verschillende landen dekens, matrassen, flessenwater, watertanks en waterzuiveringstoestellen aan, zoals Japan had gevraagd.

De EU doet nog meer. Zo zal ze:

  • een online informatiedienst English organiseren voor EU-burgers die bij de ramp betrokken zijn
  • een team van 10 experts in radiologie, kerntechnologie en andere technische gebieden samenstellen om in Japan de EU-bijstand te coördineren
  • een expert in humanitaire hulp toevoegen aan een VN-team en een verbindingsambtenaar aanstellen om de communicatie met de Japanse regering te coördineren

Nucleaire crisis

De crisis in de Japanse kerncentrales wordt op de voet gevolgd. De Europese Commissie wordt voortdurend op de hoogte gehouden door de Internationale Organisatie voor Atoomenergie.

Zij pleegt ook overleg met de diensten voor nucleaire veiligheid van de 27 EU-landen en met de producenten en exploitanten van de Europese kerncentrales. Het is de bedoeling na te gaan in hoeverre de EU met soortgelijke problemen zou kunnen omgaan.

Daarom wil de Commissie alle kerncentrales in de EU onderwerpen aan stresstests om zeker te zijn dat ze veilig zijn. De EU zal de buurlanden vragen om ook dergelijke stresstests uit te voeren.

Verdere hulp

De EU staat voortdurend in contact met de Japanse regering om zo nodig bijkomende hulp te verlenen.

Meer over de reactie van De EU op de aardbeving in Japan English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links