Navigációs útvonal

Az EU és Japán átlósan egymáshoz illesztett zászlója © EU

Az EU késedelem nélkül reagált Japán segélykérésére, és megtette a szükséges lépéseket a március 11-i földrengés és szökőár következményeivel, többek között a néhány atomerőművében kialakult válsághelyzettel küzdő ország megsegítésére.

Március 15-én Japán az EU segítségét kérte a kibontakozó humanitárius katasztrófa elhárításához. Több százezer embernek van azonnali szüksége gyógyszerre, átmeneti szállásra és élelmiszerre azután, hogy földrengés és szökőár pusztított az ország északkeleti partvidékén.

Az EU működésbe hozta katasztrófaelhárítási rendszerét English , amely belső és nemzetközi válságok kialakulásakor segítséget hivatott nyújtani a 27 tagállamnak ahhoz, hogy összehangolják segítségnyújtási intézkedéseiket.

Ennek eredményeként több ország azonnal felajánlotta, hogy Japán kérésének megfelelően pokrócokat, matracokat, vizes palackokat, tartályokat és víztisztító berendezéseket küld a helyszínre.

Az EU további intézkedésekkel próbál segíteni:

  • online kommunikációs rendszert English állít fel a földrengés sújtotta övezetben tartózkodó uniós polgárok számára;
  • tíz fős szakértői csoportot állított össze, melynek tagjai indulásra készen várják, hogy ha kell, Japánba utazzanak az uniós segítségnyújtás koordinálása céljából. Bevetése esetén a csapat radioaktivitással, nukleáris technológiával és más szakterületekkel foglalkozó szakemberek segítségére is támaszkodhat majd;
  • humanitárius szakértőt és összekötő tisztviselőt küld az ENSZ segélycsapatába. Az utóbbi a japán kormánnyal folytatott kommunikáció összehangolásában fog szerepet vállalni.

Atomerőmű-válság

Az EU szorosan figyelemmel követi a japán atomerőművekben kialakult válsághelyzet fejleményeit. A Bizottság rendszeres tájékoztatást kap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől.

Az uniós intézmény a 27 tagállam atomenergiai hatóságának képviselőivel és az európai atomerőművek építéséért és működtetéséért felelős személyekkel is találkozott. A Bizottság a találkozót azért hívta össze, hogy felmérje, milyen gyorsan tudna az EU reagálni hasonló válsághelyzetben.

A Bizottság biztonsági próbának kívánja alávetni az összes uniós atomerőművet, és a műveletet maga fogja koordinálni. Az EU a szomszédos országokat is fel fogja kérni, hogy vállaljanak kötelezettséget hasonló stressztesztek végzésére.

További segítség

Az Unió folyamatosan kapcsolatot tart a japán kormánnyal, hogy megállapítsa, milyen további segítséget tud nyújtani a szigetország számára.

Az EU intézkedései a Japánt sújtó földrengés nyomán - bővebben English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek