Navigointipolku

Apua Japaniin - 17/03/2011

Kuvakollaasi lipusta, joka muodostuu puoliksi EU:n lipusta ja puoliksi Japanin lipusta © EU

EU on mukana auttamassa Japania selviämään 11.3. tapahtuneen maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin aiheuttamista tuhoista.

Japani pyysi 15.3. EU:lta apua maan koillisrannikkoa ravistelleen maanjäristyksen ja sen aiheuttaman tsunamin jälkeen. Tuhoalueella sadattuhannet ihmiset tarvitsevat tilapäismajoitusta, sairaanhoitoa ja elintarvikkeita.

EU-maiden apua koordinoidaan EU:n pelastuspalvelumekanismin English kautta. Sen avulla ohjataan avustustoimia sekä EU:n sisällä että sen ulkopuolella tapahtuneiden onnettomuuksien yhteydessä.

Useat maat olivat välittömästi valmiita lähettämään Japaniin avustustarvikkeita, kuten huopia, patjoja, vesipulloja ja -säiliöitä ja vedenpuhdistuslaitteita.

Lisäksi EU on muun muassa

  • perustanut verkkotietopalvelun English EU-kansalaisille, joiden elämään maanjäristystuhot ovat vaikuttaneet
  • koonnut 10-henkisen asiantuntijaryhmän, joka on valmiina lähtemään Japaniin EU-avun koordinointia varten, ja sen tueksi radiologian, ydintekniikan ja muiden tekniikan alojen asiantuntijoita
  • lähettänyt Japaniin humanitaarisen avun asiantuntijan YK:n johdolla toimivaan ryhmään ja yhteyshenkilön, joka koordinoi tiedonvaihtoa Japanin viranomaisten kanssa.

Kriisitilanne ydinvoimaloissa

EU seuraa tiiviisti Japanin ydinvoimaloiden tilannetta. Komissio saa säännöllisesti tietoa Kansainväliseltä atomienergiajärjestöltä IAEA:lta.

Komissio myös kutsui koolle EU-maiden ydinturvallisuusviranomaisten ja ydinvoimaloiden rakentamisesta ja ylläpidosta vastaavien tahojen edustajia. Kokouksessa käsiteltiin varosuunnitelmia ja turvajärjestelyjä EU-maiden ydinvoimaloissa.

Komissio suunnittelee EU-maiden ydinvoimaloiden turvallisuuden testaamista, ja aikoo pyytää myös naapurimaita toteuttamaan omissa voimaloissaan vastaavanlaiset "stressitestit".

Avustustoimien jatkaminen

EU on valmis jatkamaan avustustoimia ja vaihtaa säännöllisesti tietoja Japanin viranomaisten kanssa siitä, millaista apua maassa tarvitaan.

Lisätietoa English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä