Διαδρομή πλοήγησης

Η σημαία της ΕΕ σε συνδυασμό με τη σημαία της Ιαπωνίας © EU

Η ΕΕ ανταποκρίθηκε γρήγορα στην έκκληση της Ιαπωνίας για βοήθεια καθώς η χώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, και την επακόλουθη κρίση σε ορισμένους πυρηνικούς σταθμούς.

Στις 15 Μαρτίου, η Ιαπωνία ζήτησε από την ΕΕ βοήθεια για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα, καταλύματα και τρόφιμα μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την βορειοανατολική ακτή της χώρας.

Η ΕΕ ενεργοποίησε τον μηχανισμό αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης English ο οποίος βοηθά τα 27 κράτη μέλη της να συντονίζουν τη βοήθεια σε περίπτωση εγχώριων ή διεθνών κρίσεων.

Ορισμένες χώρες προσφέρθηκαν αμέσως να βοηθήσουν την Ιαπωνία με την αποστολή κλινοσκεπασμάτων, στρωμάτων, εμφιαλωμένου νερού, δεξαμενών και μονάδων καθαρισμού νερού.

Η ΕΕ παρέχει πρόσθετη βοήθεια, όπως:

  • τη δημιουργία συστήματος διαδικτυακής ανταλλαγής πληροφοριών English για πολίτες της ΕΕ που υφίστανται συνέπειες από τον σεισμό
  • τη σύσταση ομάδας 10 ειδικών έτοιμων να μεταβούν στην Ιαπωνία για να συντονίσουν τη βοήθεια της ΕΕ - πρόκειται για ειδικούς στην ακτινολογία, την πυρηνική τεχνολογία και άλλους τεχνικούς τομείς
  • τον ορισμό ειδικού σε ανθρωπιστικά θέματα για να συμμετάσχει σε ομάδα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και αξιωματούχου της για να συντονίζει την επικοινωνία με την ιαπωνική κυβέρνηση.

Η κρίση στους πυρηνικούς σταθμούς

Η κατάσταση στους ιαπωνικούς πυρηνικούς σταθμούς παρακολουθείται στενά. Η Επιτροπή ενημερώνεται συνεχώς από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενεργείας.

Συναντήθηκε επίσης με τις εθνικές αρχές πυρηνικής ασφάλειας των 27 κρατών μελών καθώς και με αρμοδίους για την κατασκευή και τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη, προκειμένου να αξιολογήσει την ετοιμότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα.

Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης τη διενέργεια δοκιμών αντοχής σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της ΕΕ, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι αυτοί είναι ασφαλείς. Η ΕΕ θα ζητήσει από τις γειτονικές της χώρες να δεσμευτούν ότι θα διενεργήσουν παρόμοιες δοκιμές.

Περαιτέρω βοήθεια

Η ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για να προσδιορίσει τι είδους συμπληρωματική βοήθεια μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει.

Περισσότερα για τη βοήθεια της ΕΕ προς την Ιαπωνία μετά τον σεισμό English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι