Навигационна пътека

Флагът на ЕС и японското знаме, разполовени и съединени по диагонал © ЕС

ЕС реагира бързо на призива за помощ на Япония в борбата ѝ с последиците от земетресението и причиненото от него цунами на 11 март, както и с кризата в някои АЕЦ.

На 15 март Япония поиска помощ от ЕС, за да може да се справи с разрастващата се хуманитарна криза - стотици хиляди хора се нуждаят от незабавни медицински грижи, подслон и храна, след като земетресението и породеното от него цунами опустошиха североизточния бряг на страната.

ЕС задейства своята система за реагиране при извънредни ситуации English , която помага на 27-те страни от Съюза да координират помощта си при национални и международни бедствия.

Няколко държави незабавно предложиха да изпратят поисканите от Япония одеяла, матраци, бутилки и резервоари за вода и уреди за пречистването ѝ.

ЕС предоставя и допълнителна помощ, като например:

  • онлайн форум за обмен на информация English за граждани на ЕС, засегнати от земетресението
  • екип от 10 експерта, готови да отидат в Япония, за да координират помощта на ЕС, подкрепени от специалисти по радиация, ядрени технологии и други технически области.
  • хуманитарен експерт, който ще се присъедини към екип на ООН, и офицер за свръзка с японското правителство.

Криза с АЕЦ

Кризата с японските атомни електроцентрали се следи отблизо. Комисията редовно получава новини от Международната агенция за атомна енергия.

Тя се срещна също с 27-те държавни органа за ядрена безопасност и с отговорниците за изграждане и управление на европейските АЕЦ. Целта бе да се оцени готовността на ЕС за реакция при подобни проблеми.

Комисията планира да координира тестове за устойчивост на атомните електроцентрали в ЕС, за да се увери, че са безопасни. Съюзът ще поиска от своите съседи да поемат ангажимент за извършване на подобни тестове.

Допълнително съдействие

ЕС поддържа постоянна връзка с японското правителство, за да определи допълнителната помощ, която може да предостави.

Още за реакцията на ЕС след земетресението в Япония English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки