Navigacijska pot

Razmere v Libiji: pregled odziva EU - 10/03/2011

Map of Northern Africa showing Libya © Fotolia

Evropska unija je ob spopadih, ki potekajo v Libiji, proti libijskemu vodstvu uvedla sankcije, ki jih bo ta teden podaljšala.

Države članice v duhu solidarnosti usklajujejo repatriacijo svojih državljanov in izvajajo skupno operacijo mejne kontrole v Italiji. Na to območje prihaja tudi humanitarna pomoč

Voditelji EU bodo na srečanju 11. marca razpravljali o odzivu Unije na dogodke v Libiji in širši regiji.

Libija – glavna tema dnevnega reda

EU ostro obsoja nasilje in uporabo sile zoper civiliste ter obžaluje represivne ukrepe proti mirnim protestnikom, ki so zahtevali številne smrtne žrtve med civilisti. Pod vodstvom madžarskega predsedstva Sveta so se že sestali ministri EU za notranje zadeve, energijo in obrambo, da bi ocenili razmere.

Predsednik Evropskega sveta je sklical izredno sejo voditeljev EU, ki bo 11. marca v Bruslju in na kateri bodo razpravljali o strateških smernicah za odziv Unije na dogodke v Libiji in Severni Afriki.

Razprava bo temeljila na strateškem dokumentu, ki vsebuje predlog o novem partnerstvu za demokracijo in skupno blaginjo z državami južnega Sredozemlja ter sta ga 8. marca predstavili Komisija in Evropska služba za zunanje delovanje.

Zunanji ministri EU se bodo danes, 10. marca, sestali v Bruslju, da pred zasedanjem Evropskega sveta izmenjajo mnenja.

Visoka predstavnica Catherine Ashton je ustanovila projektno skupino, ki združuje strokovnjake Evropske službe za zunanje delovanje in Komisije; ta naj bi obstoječe instrumente EU prilagodila tako, da bodo v pomoč državam v Severni Afriki. Cilj je zagotoviti celovit sveženj ukrepov, ki bodo prilagojeni specifičnim potrebam posameznih držav. Libijo je obiskala tehnična misija za ugotavljanje dejstev, da bi ocenila razmere na kraju samem.

Embargo na orožje in druge sankcije

EU naj bi 10. marca uvedla dodatne sankcije proti Libiji, med drugim proti ključnim libijskim finančnim institucijam.

V skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN je 28. februarja že uvedla embargo na orožje za Libijo in prepovedala trgovanje z Libijo z vso opremo, ki bi jo lahko uporabili za notranjo represijo. Svet je sklep sprejel hitreje kot kdajkoli prej.

EU je poleg tega uvedla še prepoved izdaje vizumov Moamerju Gadafiju in drugim osebam, odgovornim za nasilne ukrepe nad civilisti, ter zamrznitev njihovega premoženja. Sankcije, ki jih je sprejela EU, ne vključujejo le ukrepov, h katerim so pozvali ZN, ampak segajo še dlje.

Pogajanja o okvirnem sporazumu med EU in Libijo ter obstoječih pogodbah o sodelovanju s to državo so bila ustavljena 22. februarja.

Pospešitev repatriacije državljanov EU

Članice EU so združile moči, da bi iz Libije evakuirale svoje državljane. Njihova diplomatska predstavništva v Tripoliju si v sodelovanju z madžarskim veleposlaništvom, ki zastopa Unijo na terenu, dan in noč prizadevajo za repatriacijo državljanov. Center za spremljanje in obveščanje, ki deluje v okviru mehanizma na področju civilne zaščite, že od 23. februarja pomaga pri iskanju in omogočanju načinov za evakuacijo, tudi po morju.

Evakuacija trenutno poteka predvsem na območju Tripolija, Bengazija in regije Jalu/Nafura. Center za spremljanje in obveščanje pripravlja krizne načrte za evakuacijo državljanov EU s širšega območja okoli Tripolija po morju, če evakuacija po zraku ne bi bila več mogoča.

Enota za načrtovanje in premike pri Vojaškem štabu EU zaradi lažjega usklajevanja vojaških sredstev za evakuacijo in humanitarne namene sodeluje z državami članicami ter Centrom za spremljanje in obveščanje. Situacijski center EU spremlja razmere in pomaga državam članicam. K izmenjavi informacij med njimi prispeva tudi spletni konzularni sistem EU. Satelitski center EU zagotavlja posnetke, ki omogočajo lažjo evakuacijo.

Operacija mejne kontrole

Italija in agencija EU za mejno kontrolo Frontex v osrednjem Sredozemlju izvajata skupno operacijo "Hermes 2011". Namen operacije, ki se je začela izvajati 20. februarja na podlagi uradnega zaprosila italijanske vlade, je pomagati Italiji pri soočanju s sedanjimi in morebitnimi prihodnjimi migracijskimi tokovi iz Severne Afrike. Številne države članice EU so priskrbele tehnična sredstva (na primer pomorsko in zračno opremo) in specializirano osebje.

Poleg tega sta Frontex in Europol začela izvajati analizo tveganja za to območje, ki naj bi omogočila boljše odzivanje na razvoj dogodkov na terenu.

Humanitarna pomoč

Humanitarne razmere v Libiji so zaenkrat še precej neznane, saj je dostop zelo omejen, prisotnost humanitarnih organizacij pa še vedno majhna. Strokovnjaki Evropske komisije so navzoči v vzhodnem delu Libije, kjer pripravljajo prve ocene humanitarnih potreb.

Madžarski državni sekretar Enikő Győri in evropska komisarka za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva sta 2. in 3. marca obiskala mejo med Tunizijo in Libijo, da bi dobila informacije iz prve roke.

Komisija je za reševanje humanitarnih potreb v Libiji in sosednjih državah namenila 30 milijonov EUR. Zaenkrat se beguncem, ki prihajajo v Tunizijo in Egipt, zagotavljajo zdravniška oskrba in pomoč v hrani, nastanitev in druge osnovne potrebščine. Pomoč bo na voljo tudi v Libiji, kakor hitro bodo varnostne razmere v državi to dopuščale.

Pred dvema tednoma sta bili na libijski meji s Tunizijo in Egiptom razporejeni dve ekipi ECHO (humanitarna pomoč in civilna zaščita EU), da bi ocenili razsežnosti humanitarne krize.

Po skupnem pozivu visokega komisarja ZN za begunce Antónia Guterresa in Mednarodne organizacije za migracije k obsežnem humanitarnem programu za evakuacijo več deset tisoč Egipčanov in državljanov tretjih držav na tunizijski in egiptovski meji, je Evropska komisija že obljubila, da bo tema dvema organizacijama namenila velik delež svojih sredstev.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave