Cale de navigare

Evoluţia situaţiei din Libia: prezentare generală a reacţiei UE - 10/03/2011

Map of Northern Africa showing Libya © Fotolia

Întrucât ostilităţile continuă în Libia, Uniunea Europeană a impus sancţiuni împotriva conducerii libiene, pe care le va extinde în această săptămână.

În spirit de solidaritate, statele membre coordonează în prezent repatrierea propriilor resortisanţi şi desfăşoară în Italia o operaţie comună de control la frontieră.Se trimit ajutoare umanitare în regiune.

La 11 martie, liderii UE se vor reuni pentru a discuta reacţia Uniunii la evenimentele din Libia şi din regiunea mai extinsă.

Libia, prioritatea de pe ordinea de zi

UE condamnă în mod ferm violenţa şi utilizarea forţei împotriva civililor şi deplânge măsurile represive luate împotriva demonstranţilor paşnici, care s-au soldat cu moartea unui număr ridicat de civili. Sub conducerea preşedinţiei ungare a Consiliului, miniştrii afacerilor interne, ai energiei şi ai apărării din UE s-au reunit deja pentru a evalua situaţia.

Preşedintele Consiliului European a convocat o reuniune extraordinară a liderilor UE la Bruxelles, la 11 martie, pentru a discuta elementele strategice ale reacţiei Uniunii la evenimentele din Libia şi din nordul Africii.

Dezbaterea se va baza pe un document de politică care propune un nou parteneriat pentru democraţie şi prosperitate împărtăşită cu zona sudică a Mediteranei prezentat de Serviciul European de Acţiune Externă la 8 martie.

Miniştrii afacerilor externe din cadrul UE se întâlnesc azi, 10 martie, la Bruxelles pentru a face un schimb de opinii înainte de reuniunea Consiliului.

Înaltul Reprezentant Catherine Ashton a instituit un grup operativ, reunind experţi ai Serviciului European de Acţiune Externă şi ai Comisiei, pentru a adapta instrumentele existente ale UE în domeniul ajutorului pentru ţările din nordul Africii. Obiectivul este acela de a stabili un pachet cuprinzător de măsuri adaptate nevoilor specifice ale fiecărei ţări. O misiune de informare s-a deplasat în Libia pentru a evalua situaţia la faţa locului.

Embargoul asupra armelor şi alte sancţiuni

La 10 martie, UE urmează să impună noi sancţiuni Libiei, inclusiv instituţiilor financiare libiene cheie.

La 28 februarie, UE a impus deja Libiei un embargo asupra armelor, în conformitate cu Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, şi a interzis comerţul cu Libia privind orice echipamente care ar putea fi utilizate pentru represiune internă. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului cu o rapiditate fără precedent.

De asemenea, UE a impus o interdicţie de acordare a vizei şi îngheţarea activelor pentru Muammar Gaddafi şi alte persoane responsabile de reprimarea violentă a civililor. Sancţiunile adoptate de UE pun în aplicare măsurile solicitate de ONU, dar nu se limitează la acestea.

Negocierile privind un acord-cadru UE-Libia, precum şi contractele de cooperare în derulare cu această ţară au fost suspendate începând cu 22 februarie.

Accelerarea repatrierii resortisanţilor UE

UE şi-a mobilizat resursele în vederea evacuării cetăţenilor săi din Libia. Misiunile diplomatice din Tripoli ale statelor membre ale UE au lucrat zi şi noapte pentru repatrierea resortisanţilor, în coordonare cu ambasada Ungariei care reprezintă Uniunea la faţa locului. Începând cu 23 februarie Centrul de monitorizare şi de informare (MIC), ca parte a mecanismului de protecţie civilă, a contribuit la identificarea şi punerea la dispoziţie a anumitor echipamente în vederea evacuării, inclusiv pe cale maritimă.

Evacuările în curs de desfăşurare vizează în principal oraşele Tripoli şi Benghazi şi a regiunea Jalu/Nafura. Centrul de monitorizare şi de informare (MIC) pregăteşte planuri de urgenţă pentru evacuarea resortisanţilor UE pe cale maritimă din regiunea Tripoli în cazul în care evacuarea pe cale aeriană devine imposibilă.

Celula de planificare şi de mişcare a Statului-Major al UE colaborează cu statele membre şi cu MIC atât pentru a facilita coordonarea evacuării mijloacelor militare, cât şi în scopuri umanitare. Centrul de situaţii al UE monitorizează situaţia şi asistă statele membre în eforturile acestora. Sistemul consular on-line al UE contribuie la schimbul de informaţii dintre statele membre. Centrul Satelitar al UE furnizează imagini prin satelit pentru a sprijini eforturile de evacuare.

Operaţia de control la frontieră

În zona mediteraneeană centrală, Italia şi agenţia UE pentru controlul frontierelor, Frontex, desfăşoară o operaţie comună numită Hermes 2011. Lansată la 20 februarie ca urmare a unei solicitări formale din partea guvernului italian, scopul operaţiei este de a ajuta Italia să facă faţă fluxurilor migratorii reale şi potenţiale provenind din nordul Africii. Un număr mare de state membre ale UE au furnizat mijloace tehnice (cum ar fi echipamente navale şi aeriene) şi personal specializat.

În plus, Frontex şi Europol au iniţiat o analiză a riscurilor din regiune pentru a putea răspunde mai bine evoluţiilor din teren.

Ajutorul umanitar

Situaţia umanitară din Libia este încă în mare parte necunoscută deoarece accesul este foarte limitat şi prezenţa organizaţiilor umanitare rămâne redusă. O serie de experţi ai Comisiei Europene au fost desfăşuraţi în partea de est a Libiei, unde întreprind o primă evaluare a nevoilor umanitare.

În perioada 2 - 3 martie, ministrul ungar de stat Enikő Győri şi Comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţia la situaţii de criză Kristalina Georgieva au desfăşurat o vizită la graniţa dintre Libia şi Tunisia pentru a culege informaţii în mod direct.

Comisia a alocat 30 de milioane de euro pentru a răspunde nevoilor umanitare din Libia şi din ţările învecinate. Deocamdată se acordă ajutor medical, alimente, adăpost şi alte bunuri necesare refugiaţilor care trec graniţa în Tunisia şi în Egipt. De îndată ce situaţia din Libia o va permite din punctul de vedere al securităţii, se vor furniza ajutoare şi în interiorul ţării.

În urmă cu două săptămâni, două echipe de experţi ECHO (ajutor umanitar şi protecţie civilă din UE) au fost desfăşurate la frontierele Libiei cu Tunisia şi Egipt pentru a analiza criza umanitară.

În urma apelului comun lansat de António Guterres, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi şi de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie în vederea organizării unui program umanitar de evacuări masive a zeci de mii de egipteni şi de alţi resortisanţi din ţări terţe, la graniţele Libiei cu Tunisia şi Egipt, Comisia Europeană s-a angajat deja să acorde acestor două organizaţii o parte importantă a fondurilor sale.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile