Navigációs útvonal

A líbiai helyzet alakulása: az uniós válaszlépések áttekintése - 10/03/2011

Map of Northern Africa showing Libya © Fotolia

A harcok folytatódása miatt az Európai Unió szankciókat vetett ki a líbiai vezetőkkel szemben, és ezeket a szankciókat e héten meg fogja hosszabbítani.

A tagállamok a szolidaritás jegyében összehangoltan végzik állampolgáraik hazaszállítását, Olaszországban pedig együttes határellenőrzési műveletet hajtanak végre.Humanitárius segítségnyújtás is irányul a régióba.

Az uniós vezetők március 11-én fognak találkozni, hogy megvitassák a Líbiában és a szélesebb régióban zajló eseményekre adandó uniós válaszlépéseket.

Líbia a fő napirendi pont

Az EU határozottan elítéli a polgári lakossággal szembeni erőszakos intézkedéseket, és sajnálatát fejezi ki a békés tüntetőkkel szembeni represszív intézkedések miatt, amelyek nagyszámú polgári lakos halálát okozták. A Tanács magyar elnökségének vezetésével már sor került az uniós belügy-, energiaügyi és védelmi miniszterek annak céljából történő találkozójára, hogy értékeljék a kialakult helyzetet.

Az Európai Tanács elnöke március 11-ére Brüsszelbe összehívta az uniós vezetők rendkívüli ülését, amelyen meg kívánja vitatni a líbiai és az észak-afrikai fejleményekre adandó uniós válaszlépések stratégiai irányvonalait.

A megbeszélések alapjául a dél-mediterrán országokkal kialakítandó, a demokráciát és az arányosan eloszló jólétet célzó új partnerségről szóló szakpolitikai dokumentum szolgál, amelyet az Európai Külügyi Szolgálat és a Bizottság nyújtott be március 8-án.

Az uniós külügyminiszterek ma, március 10-én találkoznak Brüsszelben, hogy az Európai Tanács ülését megelőzően véleménycserét folytassanak.

Catherine Ashton főképviselő létrehozott egy munkacsoportot, amelyben az Európai Külügyi Szolgálat és a Bizottság szakértői dolgoznak együtt azon, hogy a meglévő uniós eszközöket az észak-afrikai országok megsegítéséhez igazítsák. A cél egy olyan átfogó intézkedéscsomag létrehozása, amely az egyes országok sajátos igényeihez igazodik. Tényfeltáró misszió utazott Líbiába, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről.

Fegyverembargó és egyéb szankciók

Március 10-én az EU várhatóan további szankciókat vet ki Líbiára, többek között az ország kulcsfontosságú pénzügyi intézményeire.

Február 28-án – az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban – már életbe lépett a fegyverembargó, amely megtiltja a belső elnyomás céljára is felhasználható felszerelések kereskedelmét Líbiával. A Tanács példátlan gyorsasággal fogadta el a határozatot.

Az Unió a vízumtilalmat és a vagyoni eszközök befagyasztását is elrendelte Moamer Kadafit, illetve a polgári lakossággal szembeni erőszakos fellépésért felelős más személyeket illetően. Az EU az elfogadott szankciókkal végrehajtja, sőt meg is haladja az ENSZ által kért intézkedéseket.

Az EU február 22-i hatállyal felfüggesztette a Líbiával az EU–Líbia keretmegállapodásról folytatott tárgyalásokat és a folyamatban lévő együttműködési szerződéseket.

Az uniós polgárok hazaszállításának felgyorsítása

Az EU erőforrásait egyesítve menekíti ki polgárait Líbiából. Az uniós tagállamok külképviseletei éjt nappallá téve dolgoznak Tripoliban, hogy megszervezzék az uniós polgárok hazautazását; mindebben segítségükre van a helyi magyar nagykövetség, amely az Uniót képviseli a helyszínen. A megfigyelési és tájékoztatási központ (MIC) a katasztrófavédelmi mechanizmus keretében február 23. óta segít a – többek között tengeren történő – evakuáláshoz szükséges eszközök meghatározásában és rendelkezésre bocsátásában.

Evakuálási műveletek főképp Tripoliban, Bengáziban és a Jalu/Nafura régióban folynak. Tripoli tágabb régióját illetően a megfigyelési és tájékoztatási központ (MIC) veszélyhelyzeti intézkedési terveket készít az uniós polgárok tengeren történő evakuálására vonatkozóan arra az esetre, ha a légi úton történő evakuálás lehetetlenné válna.

Az Európai Unió Katonai Törzsének tervezési és hadmozdulati sejtje a tagállamokkal és az MIC-vel együttműködve igyekszik előmozdítani a katonai eszközök koordinálását evakuáció vagy humanitárius intézkedések céljából. Az Európai Unió Helyzetelemző Központja figyelemmel kíséri a helyzetet és támogatja a tagállamok erőfeszítéseit. Az EU online konzuli rendszere megkönnyíti a tagállamok közötti információcserét. Az Európai Unió Műholdközpontja légi felvételeket szolgáltat az evakuáció elősegítésére.

Határ-ellenőrzési műveletek

Olaszország és a Frontex, azaz az EU határ-ellenőrzési ügynöksége a Közép-Mediterrán Térségben a „Hermes 2011” elnevezésű közös művelet végrehajtásán dolgozik. Az olasz kormány hivatalos felkérésére február 20-án indított művelet célja, hogy segítsen Olaszországnak megbirkózni az Észak-Afrikából érkező jelenlegi és potenciális migrációs hullámmal. Számos uniós tagállam nyújtott technikai segítséget (hajózási és légi felszerelést), valamint szakszemélyzetet.

A Frontex és az Europol emellett megkezdte a régióra vonatkozó kockázatelemzést is, hogy a helyszíni fejleményekre adekvátabb válaszlépésekkel tudjunk reagálni.

Humanitárius segítségnyújtás

A Líbiában fennálló humanitárius helyzetről még mindig keveset tudni, mivel a helyszínekre való eljutás lehetősége nagyon korlátozott, a humanitárius szervezetek pedig továbbra is csak szórványosan vannak jelen. Az Európai Bizottságtól szakértők érkeztek Líbia keleti részébe, ahol megkezdték a humanitárius szükségletek felmérését.

Győri Enikő államtitkár és Kristalina Georgieva, a nemzetközi együttműködésért, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős uniós biztos március 2-án és 3-án látogatást tett Tunézia Líbiával közös határán, hogy első kézből szerezzenek információkat.

A Bizottság 30 millió eurót különített el a Líbiában és a szomszédos országokban felmerülő humanitárius szükségletek enyhítésére. Először orvosi segítséget és élelmiszersegélyt, menedékhelyet és egyéb alapszükségleti cikkeket biztosítanak a Tunéziába és Egyiptomba átlépő menekültek számára. Amint a líbiai biztonsági helyzet lehetővé teszi, az országon belül is nyújtanak majd segítséget.

Két héttel ezelőtt az EU Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatóságának (ECHO) két szakértői csoportját telepítették Líbia Tunéziával, illetve Egyiptommal közös határára a humanitárius válság elemzése céljából.

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa és a Nemzetközi Migrációs Szervezet arra vonatkozó közös felhívásának eleget téve, hogy induljon nagyszabású humanitárius evakuálási program a tunéziai és az egyiptomi határokhoz érkező több tízezer egyiptomi és más harmadik országbeli állampolgár megsegítésére, az Európai Bizottság felajánlotta finanszírozási forrásainak jelentős hányadát e két szervezetnek.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek