Διαδρομή πλοήγησης

Εξελίξεις στη Λιβύη: επισκόπηση της αντίδρασης της ΕΕ - 10/03/2011

Map of Northern Africa showing Libya © Fotolia

Καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις κατά της ηγεσίας της χώρας και θα επεκτείνει το πεδίο επιβολής τους αυτή την εβδομάδα.

Ταυτοχρόνως, με πνεύμα αλληλεγγύης, τα κράτη μέλη συντονίζουν τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους και πραγματοποιούν κοινή επιχείρηση για τον έλεγχο των συνόρων στην Ιταλία. Την ίδια στιγμή, αποστέλλεται στην περιοχή ανθρωπιστική βοήθεια.

Στις 11 Μαρτίου οι ηγέτες της ΕΕ θα συνέλθουν για να εξετάσουν την αντίδραση της Ένωσης στα γεγονότα στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή.

Η Λιβύη στο επίκεντρο της προσοχής της ΕΕ

Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη χρήση βίας κατά αμάχων και αποδοκιμάζει τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, τα οποία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες. Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας έχουν ήδη συνεδριάσει, υπό την ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου, για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν τις στρατηγικές κατευθύνσεις της αντίδρασης της ΕΕ στις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική.

Η συζήτηση θα βασιστεί σε έγγραφο προσανατολισμού που προτείνει νέα εταιρική σχέση με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου για τη δημοκρατία και την κοινή ευημερία, το οποίο υποβλήθηκε στις 8 Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Επιτροπή.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνέρχονται στις Βρυξέλλες σήμερα, 10 Μαρτίου, για μια ανταλλαγή απόψεων εν όψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, κα Catherine Ashton, έχει συγκροτήσει μια ειδική ομάδα με εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Επιτροπή, η οποία έχει ως αντικείμενο την προσαρμογή των υφιστάμενων μέσων της ΕΕ για την παροχή βοήθειας στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων που να ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες κάθε χώρας. Μια τεχνική διερευνητική αποστολή επισκέφθηκε τη Λιβύη για να εκτιμήσει την κατάσταση επιτόπου.

Εμπάργκο όπλων και άλλες κυρώσεις

Η ΕΕ πρόκειται να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Λιβύης, μεταξύ άλλων κατά βασικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Λιβύης, στις 10 Μαρτίου.

Στις 28 Φεβρουαρίου επιβλήθηκε ήδη εμπάργκο όπλων σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απαγορεύθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές με τη Λιβύη όσον αφορά κάθε είδους εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις εσωτερικής καταστολής. Η σχετική απόφαση ελήφθη στο Συμβούλιο με πρωτοφανή ταχύτητα.

Η ΕΕ επέβαλε επίσης απαγόρευση χορήγησης θεώρησης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στον Μουαμάρ Καντάφι και σε άλλα πρόσωπα που ευθύνονται για τις πράξεις βίαιης καταστολής κατά αμάχων. Οι κυρώσεις που ενέκρινε η ΕΕ υλοποιούν τα μέτρα που εισηγήθηκε ο ΟΗΕ και τα υπερβαίνουν.

Εν τω μεταξύ, στις 22 Φεβρουαρίου, ανεστάλησαν οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας‑πλαισίου μεταξύ της ΕΕ και της Λιβύης, καθώς και η ισχύς των συμβάσεων συνεργασίας με τη χώρα.

Επίσπευση του επαναπατρισμού των υπηκόων της ΕΕ

Η ΕΕ αξιοποίησε από κοινού τους πόρους της για την απομάκρυνση των υπηκόων της από τη Λιβύη. Οι διπλωματικές αποστολές των κρατών μελών της ΕΕ στην Τρίπολη εργάσθηκαν νυχθημερόν για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους, σε συντονισμό με την ουγγρική πρεσβεία, η οποία εκπροσωπεί την Ένωση στη χώρα. Από τις 23 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (ΚΠΠ) βοηθά στον εντοπισμό και τη διάθεση μέσων εκκένωσης, μεταξύ άλλων και δια θαλάσσης.

Οι συνεχιζόμενες εκκενώσεις πραγματοποιούνται κυρίως στην Τρίπολη, στη Βεγγάζη και στην περιοχή Τζαλού/Ναφούρα. Το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (ΚΠΠ) καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση των υπηκόων της ΕΕ δια θαλάσσης από την ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης, στην περίπτωση που η από αέρος εκκένωση θα είναι αδύνατη.

Η Μονάδα Σχεδιασμού και Κίνησης του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κράτη μέλη και το ΚΠΠ, προκειμένου να διευκολύνει το συντονισμό των στρατιωτικών μέσων για την απομάκρυνση των υπηκόων της ΕΕ ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση και βοηθά τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους. Το ηλεκτρονικό δίκτυο των προξενικών αρχών της ΕΕ συμβάλλει στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών. Τις προσπάθειες εκκένωσης της περιοχής υποστηρίζει και το Δορυφορικό Κέντρο της ΕΕ, παρέχοντας οπτικό υλικό.

Επιχείρηση ελέγχου των συνόρων

Στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, η Ιταλία και ο Οργανισμός για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ (Frontex) πραγματοποιούν κοινή επιχείρηση με την ονομασία Hermes 2011. Σκοπός της επιχείρησης, που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου κατόπιν επίσημου αιτήματος της ιταλικής κυβέρνησης, είναι να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει το σημερινό φαινόμενο και το μελλοντικό ενδεχόμενο ροής μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική. Για τις ανάγκες της επιχείρησης έχουν παράσχει τεχνικούς πόρους (όπως ναυτικό και αεροπορικό εξοπλισμό) και εξειδικευμένο προσωπικό πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Επιπροσθέτως, ο Frontex και η Ευρωπόλ έχουν αρχίσει να διενεργούν ανάλυση κινδύνου για την περιοχή, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη ανταπόκριση στις εξελίξεις επιτόπου.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λιβύη παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, λόγω της πολύ περιορισμένης πρόσβασης και της ανεπαρκούς παρουσίας ανθρωπιστικών οργανώσεων. Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν σταλεί στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, όπου ασχολούνται με μια πρώτη εκτίμηση των ανθρωπιστικών αναγκών.

H κα Enikő Győri,Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας και η κα Kristalina Georgieva, Ευρωπαία Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, επισκέφθηκαν τα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη στις 2 και 3 Μαρτίου για να συγκεντρώσουν πληροφορίες από πρώτο χέρι.

Η Επιτροπή έχει διαθέσει 30 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών στη Λιβύη και τις γειτονικές της χώρες. Σε πρώτη φάση, παρέχεται ιατρική και επισιτιστική βοήθεια, στέγη και άλλα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη, θα παρασχεθεί βοήθεια και στο εσωτερικό της χώρας.

Πριν από δύο εβδομάδες, αναπτύχθηκαν στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία και την Αίγυπτο δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων της υπηρεσίας ECHO (υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας της ΕΕ), με σκοπό να αναλύσουν την ανθρωπιστική κρίση.

Μετά την κοινή έκκληση που απηύθυναν ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες António Guterres και ο Διεθνής Οργανισμός Μεταναστεύσεως για ένα πρόγραμμα μαζικής εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων Αιγυπτίων και άλλων υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα της Τυνησίας και της Αιγύπτου για ανθρωπιστικούς λόγους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δεσμεύσει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής της για τις δύο αυτές οργανώσεις.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι