Навигационна пътека

Събитията в Либия — преглед на реакцията на ЕС - 10/03/2011

Map of Northern Africa showing Libya © Fotolia

Тъй като въоръжените сблъсъци в Либия продължават, Европейският съюз наложи санкции срещу либийското държавно ръководство, а тази седмица ще разшири обхвата им.

В дух на солидарност държавите-членки координират репатрирането на своите граждани и провеждат съвместна операция за контрол по границите в Италия.В региона се изпраща хуманитарна помощ.

На 11 март държавните и правителствените ръководители от ЕС ще се съберат, за да обсъдят реакцията на Съюза на събитията в Либия и региона.

Либия — основна тема в дневния ред

ЕС твърдо осъжда насилието и употребата на сила срещу цивилни граждани и изразява дълбоко съжаление по повод на репресивните мерки, предприети срещу мирни демонстранти, които доведоха до смъртта на голям брой цивилни. Министрите на вътрешните работи, на енергетиката и на отбраната вече обсъдиха положението на свои заседания, ръководени от унгарското председателство на Съвета.

Председателят на Европейския съвет свика извънредно заседание на ръководителите на държавите-членки на ЕС в Брюксел на 11 март, за да обсъдят стратегическите насоки на реакцията на ЕС във връзка със събитията в Либия и Северна Африка.

Обсъжданията ще бъдат въз основа на политически документ, в който се предлага ново партньорство за демокрация и споделен просперитет със страните от Южното Средиземноморие, представен на 8 март от Европейската служба за външна дейност и Комисията.

Обсъжданията ще бъдат въз основа на политически документ, в който се предлага ново партньорство за демокрация и споделен просперитет със страните от Южното Средиземноморие, представен на 8 март от Европейската служба за външна дейност и Комисията.

Върховният представител Катрин Аштън създаде специална група с участието на експерти от Европейската служба за външна дейност и Комисията, която да адаптира съществуващите инструменти на ЕС, за да се подпомогнат държавите от Северна Африка. Целта е да се осигури цялостен пакет от мерки, съобразени с конкретните нужди на всяка държава. Техническа мисия за установяване на фактите посети Либия за оценка на положението на място.

Оръжейно ембарго и други санкции

На 10 март ЕС трябва да наложи допълнителни санкции на Либия, в т.ч. на основни либийски финансови институции.

На 28 февруари вече бе наложено оръжейно ембарго в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и бе забранена търговията с Либия по отношение на оборудване, което може да се използва за вътрешни репресии. Решението на Съвета беше взето с безпрецедентна бързина.

ЕС наложи също забрана за издаване на визи на Муамар Кадафи и на други лица, отговорни за тежките репресии срещу цивилното население, и замрази активите им. Приетите от ЕС санкции не само прилагат мерките, за които призова ООН, но и ги надхвърлят.

На 22 февруари бяха суспендирани преговорите по рамковото споразумение между ЕС и Либия и действащите договори за сътрудничество с тази страна.

Ускоряване на репатрирането на граждани на ЕС

Ускоряване на репатрирането на граждани на ЕС ЕС обединява ресурсите си, за да евакуира гражданите си от Либия. Дипломатическите мисии на държавите-членки на ЕС в Триполи работят денонощно по репатрирането на гражданите в координация с посолството на Унгария, което представлява Съюза на място. От 23 февруари центърът за мониторинг и информация (MIC) като част от механизма за гражданска защита спомага за намирането и предоставянето на средства за евакуация, в т.ч. и по море.

Текущите операции по евакуиране са съсредоточени в Триполи, Бенгази и в района на Джалу—Нафура. Центърът за мониторинг и информация (MIC) изготвя планове за действие в извънредни ситуации за евакуация на граждани на ЕС по море от целия регион около Триполи, в случай че евакуацията по въздух се окаже невъзможна.

Звеното за планиране и придвижване към военния секретариат на ЕС осъществява контакти с държавите-членки и с MIC, за да улесни координацията на военните средства за евакуация или за хуманитарни цели. Ситуационният център на ЕС следи положението и подпомага усилията на държавите-членки. Консулската онлайн система на ЕС допринася за обмена на информация между държавите-членки. Сателитният център на ЕС предоставя сателитни изображения, които да подпомогнат евакуацията.

Операция за контрол по границите

Италия и Агенцията на ЕС за контрол по границите Frontex провеждат съвместна операция, наречена „Хермес 2011“, в централната част на средиземноморския регион. Операцията започна на 20 февруари в отговор на официално искане от италианското правителство и нейната цел е да помогне на Италия да се справи със съществуващите и потенциалните миграционни потоци от Северна Африка. Много държави-членки на ЕС осигуриха техническа помощ (военноморско и въздушно оборудване) и специализиран персонал.

Освен това Frontex и Европол започнаха анализ на риска в региона, за да може по-добре да се реагира на събитията на място.

Хуманитарна помощ

Хуманитарната обстановка в Либия е все още до голяма степен е неизвестна, тъй като достъпът до страната е силно ограничен, а присъствието на хуманитарни организации продължава да е слабо. Експерти на Европейската комисия бяха разположени в източната част на Либия, където работят за съставяне на първоначална оценка на хуманитарните нужди.

Унгарският държавен министър Еникьо Гьори и Кристалина Георгиева, европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи посетиха на 2 и 3 март тунизийско—либийската граница, за да почерпят информация от първа ръка.

Комисията отпусна 30 милиона евро за посрещане на хуманитарните нужди в Либия и съседните държави. На първо време на бежанците, преминаващи в Тунис и Египет, се предоставят медицинска и продоволствена помощ, подслон и други услуги от първа необходимост. Веднага щом положението със сигурността в Либия позволи, ще бъде предоставена помощ и във вътрешността на страната.

Преди две седмици два екипа експерти на ECHO (ГД „Хуманитарна помощ и гражданска защита“) бяха разположени по границите на Либия с Тунис и Египет, за да анализират хуманитарната криза.

В отговор на съвместния призив на Антонио Гутереш, върховен комисар на ООН за бежанците, и на Международната организация по миграция за съставяне на програма за масова хуманитарна евакуация на десетки хиляди египтяни и други граждани на трети страни, намиращи се на границите с Тунис и Египет, Европейската комисия вече обеща значителен дял от финансирането си на тези две организации.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки