Navigacijska pot

Krepitev sodelovanja med EU in Rusijo - 25/02/2011

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso se rokuje z ruskim predsednikom vlade Vladimirjem Putinom © EU

V središču pogovorov med Evropsko komisijo in Rusijo so energija, trgovina in nov okvir za nadaljnje sodelovanje.

Stabilni politični in gospodarski odnosi z Rusijo so zelo pomembni za EU in njeno politiko do vzhodne sosede. So tudi glavni pogoj za ohranitev stabilnosti v regiji.

V Bruslju je bilo 24. februarja doslej največje srečanje med EU in Rusijo.

Nafta in plin

Rusija je tretja najpomembnejša trgovinska partnerica EU in EU je največje izvozno tržišče za Rusijo, ki pokriva tretjino potreb EU po surovi nafti in približno četrtino njenih potreb po plinu.

Preskrba z energenti je ključna za EU, vendar je bila v preteklosti nezanesljiva. Evropska unija želi zato z energetsko strategijo English zagotoviti varno oskrbo z energijo in preprečiti nove motnje dobave energije (kot denimo leta 2009).

Na srečanju so podpisali štiri sporazume o oskrbi z energijo in posodobili veljavni mehanizem zgodnjega opozarjanja pred nevarnostjo prekinitve dobave.

Druga področja

Odnosi EU-Rusija ne zadevajo samo trgovine in energije. EU je Rusiji od leta 1991 namenila približno 2,8 milijarde EUR pomoči. Z razvojem ruskega gospodarstva je EU pomoč preusmerila na delno financiranje projektov na štiri področjih sodelovanja:

  • gospodarstvo in trgovina - spodbujanje naložb in trgovine z uvajanjem skladnejših ekonomskih in regulativnih sistemov;
  • svoboda, varnost in pravosodje - pravosodne in notranje zadeve, pravna država in človekove pravice v Rusiji;
  • zunanja varnost - krizno upravljanje in neširjenje jedrskega in drugega orožja, dvostransko sodelovanje in sodelovanje na svetovni ravni;
  • raziskav in izobraževanje - inovacije in kulturno sodelovanje.

Sodelovanje med EU in Rusijo temelji na sporazumu iz leta 1997. Trenutno potekajo pogajanja o novem sporazumu, s katerim bi razširili sodelovanje na področju trgovine, naložb in energije.

Druga področja zajemajo potovanja brez vizumov med EU in Rusijo ter podporo EU ruski prošnji za članstvo v Svetovni trgovinski organizaciji.

Več o odnosih EU-Rusija English
Odnosi EU-Rusija na področju energije English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave