Kruimelpad

EU en Rusland willen banden aanhalen - 25/02/2011

Russische premier Vladimir Poetin schudt de hand van Commissievoorzitter José Manuel Barroso © EU

Energie, handel en diepgaander samenwerking staan bovenaan de agenda van de vergadering van de Commissie en de Russische regering.

Stabiele politieke en economische banden met Rusland vormen de hoeksteen van het Rusland-beleid van de EU. Zij zijn ook een voorwaarde voor stabliteit in de regio.

De bijeenkomst van 24 februari in Brussel was de belangrijkste tot nu toe in de betrekkingen tussen de EU en Rusland.

Olie en gas

Rusland is de op twee na grootste handelspartner van de EU en de EU is de grootste exportmarkt voor Rusland. Rusland levert een derde van de ruwe olie en zo'n kwart van het aardgas van de EU.

Deze leveranties zijn voor de EU van fundamenteel belang, maar ze zijn ook onbetrouwbaar gebleken. Europa wil daarom zijn energievoorziening veilig stellen via een energiestrategie English , en wil onderbrekingen van de energielevering aan consumenten, zoals in 2009, voorkomen.

Op de bijeenkomst zijn vier energieakkoorden getekend, waaronder een aanpassing van eerdere afspraken om de EU te waarschuwen als er een onderbreking van de levering dreigt.

Handel en andere terreinen

De banden tussen Rusland en de EU gaan verder dan energie. De EU heeft sinds 1991 voor 2,8 miljard euro financiële steun gegeven aan Rusland. In het licht van de positieve economische ontwikkelingen in Rusland is de EU overgeschakeld op het cofinancieren van projecten op vier gebieden:

  • handel en economie: handel en investeringen stimuleren door modernisering van de economie en regelgeving
  • vrijheid, veiligheid en justitie: projecten op het gebied van binnenlandse zaken, justitie, rechtsstaat en mensenrechten
  • externe veiligheid: bi- en multilaterale samenwerking op het gebied van crisisbeheersing en non-proliferatie van nucleaire en andere wapens
  • onderzoek en onderwijs: samenwerking op het gebied van innovatie en cultuur

De samenwerking tussen de EU en Rusland is op dit moment gebaseerd op een verdrag uit 1997. Er lopen onderhandelingen over een nieuw verdrag dat ook handel, investeringen en energie moet omvatten.

Verder zijn er gesprekken over het afschaffen van de visumplicht voor reizen tussen de EU en Rusland en over Europese steun voor de Russische aanvraag voor toetreding tot de wereldhandelsorganisatie.

Meer over de betrekkingen tussen de EU en Rusland English
Betrekkingen tussen de EU en Rusland op het gebied van energie English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links