Navigációs útvonal

Az EU és Oroszország szorosabbra fűzi az együttműködést - 25/02/2011

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kezet fog José Manuel Barrosóval, a Bizottság elnökével © EU

A Bizottság és az orosz kormány találkozójának központjában az energia, a kereskedelem és a további együttműködés új keretrendszere áll.

Az EU Oroszországgal folytatott politikája a szilárd politikai és gazdasági kapcsolatokra összpontosít, amelyek a régió stabilitásának is alapfeltételei.

Az orosz kormány és a Bizottság találkozójára február 24-én került sor Brüsszelben, és ez volt a legnagyobb szabású találkozó a kibontakozóban lévő kapcsolat történetében.

Kőolaj és földgáz

Oroszország az EU harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, Oroszországnak pedig az EU a legnagyobb kiviteli piaca. Oroszország szállítja az Uniónak a nyersolaj egyharmadát, illetve a gáz közel egynegyedét.

A keleti szomszéd e beszállítói tevékenysége alapvetően fontos az Unió igényeinek kielégítéséhez, a múltban azonban megbízhatatlannak bizonyult. Európa ezért arra törekszik, hogy energiastratégiája English révén gondoskodjon energiaellátása biztonságáról, és elejét vegye annak, hogy a szállítás fennakadása - ahogy 2009-ben is történt - hátrányosan érintse a fogyasztókat.

A találkozó eredményeként négy energiaügyi megállapodás aláírására került sor, és egy korábbi megállapodás módosítása nyomán Oroszországnak figyelmeztetnie kell majd az Uniót abban az esetben, ha az ellátás folyamatossága veszélybe kerül.

A kereskedelmen túl

Az EU és Oroszország közötti kapcsolatok nem csak a kereskedelemmel és az energiaüggyel kapcsolatos kérdésekre terjednek ki. Az EU 1991 óta hozzávetőleg 2,8 milliárd euróra rúgó pénzügyi segítséget nyújtott Oroszországnak. Az orosz gazdaság fejlődése nyomán az EU a segítségnyújtás helyett áttért a projektek társfinanszírozására a következő négy együttműködési területen:

  • gazdaság és kereskedelem - a befektetések és a kereskedelem fellendítése a gazdasági és szabályozó rendszerek összeegyeztethetőbbé tétele révén;
  • szabadság, biztonság és jogérvényesítés - az oroszországi bel- és igazságügyi, a jogállammal és az emberi jogokkal kapcsolatos kérdések;
  • külbiztonság - válságkezelés, az atom- és egyéb fegyverek elterjedésének megakadályozása, kétoldalú és világszintű együttműködés;
  • kutatás és oktatás - innováció és kulturális együttműködés.

Az EU és Oroszország közötti együttműködés jelenleg egy 1997-es megállapodáson alapszik. A kereskedelmi, befektetési és energiaügyi együttműködés kiterjesztése érdekében egy új szerződésről szóló tárgyalások vannak folyamatban.

A tárgyalásokon szó esett az EU és Oroszország közötti vízummentes utazás kérdéséről is, valamint Oroszország Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozási kérelmének uniós támogatásáról.

Az EU és Oroszország közötti kapcsolatokról bővebben English
Az EU és Oroszország energiaügyi kapcsolatai English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek