Navigointipolku

EU ja Venäjä tiivistävät suhteitaan - 25/02/2011

Venäjän pääministeri Vladimir Putin ja komission puheenjohtaja José Manuel Barroso kättelevät © EU

Energia, kauppa ja yhteistyön laajentaminen olivat pääteemoina komission ja Venäjän kokouksessa Brysselissä.

EU:n itäisen naapuruuspolitiikan tärkeimpiä tavoitteita on pitää yllä vakaita poliittisia ja taloussuhteita Venäjään. Tämä on tärkeä edellytys myös alueen vakauden säilymiselle.

Komission ja Venäjän hallituksen edustajat tapasivat Brysselissä 24.2. toistaiseksi laajimmassa maiden välisessä kokouksessa.

Öljy ja kaasu

Venäjä on EU:n kolmanneksi suurin kauppakumppani, ja EU on Venäjän tärkein vientimarkkina-alue. EU:ssa käytetystä raakaöljystä kolmannes ja maakaasusta neljännes tuodaan Venäjältä.

Tuonti Venäjältä on EU:lle siis elintärkeää, mutta toimituksissa on ollut epävarmuutta. Energiansaannin varmistamiseksi EU laati vuonna 2010 uuden energiastrategian English . Se pyrkii myös muilla keinoin estämään sen, että kuluttajat joutuvat kärsimään toimituskatkoksista, kuten tapahtui vuonna 2009.

EU:n ja Venäjän edustajat allekirjoittivat neljä energia-alan sopimusta. Yksi päivitetyistä sopimuksista velvoittaa Venäjän varoittamaan EU:ta mahdollisista toimitushäiriöistä.

Muu kuin kauppapoliittinen yhteistyö

EU ja Venäjä tekevät myös muuta kuin kauppa- ja energiayhteistyötä. EU on vuodesta 1991 antanut Venäjälle rahoitusapua noin 2,8 miljardin euron arvosta. Sitä mukaa kuin Venäjän talous on vahvistunut, EU:n tuki on muuttanut muotoaan avustuksista hankkeiden osarahoitukseen. Tukea on suunnattu seuraaville aloille:

  • talous ja kauppa - talous- ja sääntelyjärjestelmän yhteensovittaminen investointien ja kaupankäynnin vauhdittamiseksi
  • oikeus, vapaus ja turvallisuus - oikeus- ja sisäasiat, oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen ja ihmisoikeudet
  • ulkoinen turvallisuus - kriisinhallinta, ydinaseiden ja muiden aseiden leviämisen estäminen sekä kahdenvälinen ja maailmanlaajuinen yhteistyö
  • tutkimus ja koulutus - muun muassa innovointi ja kulttuurialan yhteistyö.

EU:n ja Venäjän yhteistyön pohjana on vuonna 1997 tehty sopimus. Parhaillaan neuvotellaan uudesta sopimuksesta, jonka on määrä kattaa myös yhteistyö kaupan, investointien ja energiatoimitusten alalla.

Brysselin kokouksen asialistalla olivat myös viisumivapaa matkustaminen maiden välillä ja EU:n tuki Venäjän WTO-jäsenyyshakemukselle.

Lisätietoa EU:n ja Venäjän suhteista English
EU:n ja Venäjän suhteet energia-alalla English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä