Навигационна пътека

ЕС-Русия: към по-тесни връзки - 25/02/2011

Руският президент Владимир Путин се ръкува с председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу © ЕС

Енергия, търговия и нова рамка за по-нататъшно сътрудничество - централни теми на срещата между Комисията и руското правителство

Гарантирането на стабилни политически и икономически отношения с Русия е в основата на политиката на ЕС към тази страна, а също така и важно условие за гарантиране на стабилност в региона.

Състоялата се на 24 февруари в Брюксел среща между Комисията и руското правителство бе най-голямата досега.

Петрол и газ

Русия е третият по големина търговски партньор на ЕС, а Съюзът е най-големият експортен пазар на Русия. Русия доставя една трета от суровия петрол и близо една четвърт от природния газ на ЕС.

Тези доставки са изключително важни за нуждите на Съюза, но в миналото не бяха много надеждни. Затова Европа се стреми да гарантира енергийните си доставки чрез своятаенергийна стратегия English , като в същото време се опитва да предотврати възможността потребителите да бъдат засегнати от евентуално нарушаване на доставките, както се случи през 2009 г.

На срещата бяха подписани четири споразумения в областта на енергетиката, включително една актуализация на предишна спогодба, изискваща Русия да предупреди ЕС, ако има опасност от нарушаване на доставките.

Извън търговията

Отношенията между ЕС и Русия не се ограничават само до търговия. От 1991 г. насам ЕС е предоставил на Русия финансова помощ в размер на около 2,8 млрд. евро. С развитието на руската икономика ЕС премина от помощ към частично финансиране на проекти в четири области на сътрудничество:

  • икономика и търговия - увеличаване на инвестициите и търговията чрез по-голяма съвместимост между икономическите и регулаторни системи
  • свобода, сигурност и правосъдие - правосъдие и вътрешни работи, върховенство на закона и човешки права в Русия
  • външна сигурност - управление на кризи, неразпространение на ядрени и други оръжия, както и двустранно и глобално сътрудничество
  • изследвания и образование - иновации и културно сътрудничество

В момента сътрудничеството между ЕС и Русия се основава на споразумение от 1997 г. Водят се преговори за нов договор за разширяване на сътрудничеството в областта на търговията, инвестициите и енергетиката.

Други области, в които се водят преговори, са безвизовите пътувания между ЕС и Русия и подкрепата на ЕС за кандидатурата на Русия за членство в Световната търговска организация (СТО).

Още за отношенията ЕС-Русия English
Отношения ЕС-Русия в областта на енергетиката English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки