Navigációs útvonal

Célzott és hatékony fejlesztési támogatás - 07/12/2010

Az Európai Fejlesztési Napok logója, mely a rendezvénysorozat honlapjának internetcímét is feltünteti © EU

Az Európai Fejlesztési Napok elnevezésű rendezvénysorozatot az EU minden évben megrendezi annak érdekében, hogy fórumot biztosítson a szegénység elleni globális uniós fellépés kialakítása céljából.

Idén mintegy 7000-en vettek részt az Európai Fejlesztési Napok Englishfrançais eseményein, melyeknek Brüsszel adott otthont december 6-án és 7-én. A résztvevők megvitatták, hogyan lehet javítani a segítségnyújtás hatékonyságát. Megbeszéléseik középpontjában a következő témák álltak: élelmezésbiztonság, víz, egészség, oktatás, emberi jogok, nemek közötti egyenlőség, demokrácia, felelősségteljes kormányzás, gazdasági és társadalmi növekedés.

A világon a fejlődő országok támogatására fordított pénz több mint fele az Európai Unióból és annak tagállamaiból származik. Az Unió ezáltal több segélyt nyújt a rászoruló országoknak, mint bármely más adományozó. A fejlesztés ösztönzése érdekében az EU ezen túlmenően megnyitja piacait a szegény országok exportcikkei előtt, és arra törekszik, hogy lendületet adjon a regionális gazdasági integrációnak.

Egy 2010-ben elvégzett felmérés English szerint az európai polgárok körében nem kevesebb, mint 89%-ra tehető azok aránya, akik még gazdasági recesszió idején is nagyon vagy meglehetősen fontosnak tartják a fejlődő országok megsegítését. Hozzávetőleg minden második uniós lakos véli úgy, hogy az Uniónak eleget kell tennie korábban vállalt kötelezettségének, és 2015-re a bruttó nemzeti jövedelem 0,7%-ára kell növelnie az általa biztosított fejlesztési segélyek nagyságát. A megkérdezettek 14%-a szerint az EU-nak ennél is több pénzt kellene juttatnia a szegény országoknak.

Az idei Európai Fejlesztési Napok során a nemek közötti egyenlőség kérdése, illetve a hamisított gyógyszerek problémája mellett a világ legkevésbé fejlett országainak sajátos szükségletei is kiemelt figyelmet kaptak.

A szekcióülések egyikének résztvevői megvizsgálták, milyen előnyökkel jár, ha a gyermekek jogai beépülnek a fejlesztési politika szempontrendszerébe. Hasonló témával foglalkozott az a bevált módszerek átvételéről szóló szeminárium, mely a kakaóiparban dolgozó gyermekmunkások sanyarú sorsát állította reflektorfénybe.

Egy másik szekcióülés résztvevői azt tekintették át, milyen fejlődésen ment keresztül és milyen szerepet játszik a fejlődő országokban a demokrácia megszilárdításában az EU fejlesztési politikája. A megvitatott témák sorában helyet kapott a helyi hatóságok szerepének kérdése mellett az is, hogyan lehet a nemek közti egyenlőség ügyét támogatva fellépni a szegénység ellen.

Kiemelten fontos, hogy a fórumon napirendre került a fejlődő országok lakosságának energiaellátását javítani hivatott uniós terv, illetve hogy a Bizottság áttekintette a millenniumi fejlesztési célok teljesítése érdekében tett uniós erőfeszítéseket. Az ENSZ tagállamai által elfogadott és 2015-re teljesíteni kívánt fejlesztési célkitűzések egyike a szegénység csökkentésére irányul, melyet globális célértékek formájában határoz meg.

Az Európai Fejlesztési Napok keretében sor került számos jelentés és tanulmány közzétételére is. Példaként említhető a 2010. évi európai fejlesztési jelentés English .

Az uniós fejlesztési támogatásról bővebben Englishfrançais
EuropeAid

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek