Cale de navigare

Pentru o Europă mai sigură - 22/11/2010

Bărbat cu o şapcă purtând efigia UE, privind prin binoclu © UE

Cinci obiective pentru o cooperare mai strânsă, în scopul de a face faţă ameninţărilor la adresa securităţii reprezentate de crima organizată, terorism, criminalitatea informatică, crize şi dezastre.

Potrivit unui sondaj English publicat în 2009, patru din cinci europeni doresc ca UE să depună mai multe eforturi pentru combaterea crimei organizate şi a terorismului.

Ţările din UE cooperează deja în multe domenii pentru a proteja cetăţenii şi întreprinderile. Însă este nevoie de o strategie mai coordonată pentru a le ajuta să contracareze rapid ameninţările la adresa securităţii reprezentate de crima organizată, de terorismul internaţional, de criminalitatea informatică şi de crizele şi dezastrele naturale sau provocate de om.

Planul de acţiune privind strategia de securitate internă DeutschEnglishfrançais identifică cinci domenii majore care necesită îmbunătăţirea cooperării dintre statele membre:

Crima organizată

Este nevoie ca UE să coopereze la nivelul statelor membre şi cu ţările din afara Uniunii pentru a identifica şi distruge reţelele infracţionale internaţionale, pentru a proteja economia împotriva crimei organizate şi pentru a adopta legi pe baza cărora autorităţile să poată confisca veniturile obţinute din infracţiuni.

Terorism

Sunt prevăzute acţiuni menite să împiedice accesul teroriştilor la mijloace de finanţare şi la produse cu dublă utilizare, să protejeze infrastructura de transport a UE şi să ajute comunităţile să prevină radicalizarea şi recrutarea de viitori terorişti.

Criminalitatea cibernetică

UE ar urma să pună la dispoziţia poliţiei, a procurorilor şi a judecătorilor mijloace mai eficiente de combatere a criminalităţii cibernetice prin organizarea de cursuri şi înăsprirea reglementării. De asemenea, UE va colabora cu industria pentru a ameliora securitatea on-line şi îşi va întări mijloacele prin care să se poată apăra de atacurile cibernetice. Un nou centru european va reuni experţi care vor investiga şi vor preveni criminalitatea informatică. O reţea de echipe de intervenţie de urgenţă în domeniul cibernetic va putea interveni în cazul producerii unor atacuri informatice.

Protejarea graniţelor

Statele membre vor întreprinde acţiuni comune de prevenire a unor posibile ameninţări la graniţele externe şi interne ale UE şi vor realiza rapoarte comune privind traficul de persoane, imigrarea ilegală şi contrabanda. Se propune crearea unui sistem de supraveghere a graniţelor externe şi sunt avute în vedere modalităţi mai bune de identificare a punctelor de intrare "sensibile".

Reacţia în situaţii de criză

Guvernele statelor membre vor colabora pentru a se asigura că dispun de infrastructura, echipamentul şi personalul necesar pentru a putea reacţiona rapid în situaţii de urgenţă pe plan intern şi extern, fie în caz de dezastre naturale, fie provocate de om.

Lucrările sunt deja în curs pentru câteva dintre cele 41 de acţiuni propuse prevăzute în acest plan şi se doreşte ca acestea să fie puse în aplicare până în 2014.

Detalii despre securitatea internă English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile