Kruimelpad

Een strategie om Europa veiliger te maken - 22/11/2010

Man met verrekijker en pet met EU-vlag © EU

De EU wil nauwere samenwerking tegen vijf grote bedreigingen voor de binnenlandse veiligheid: georganiseerde misdaad, terrorisme, internetcriminaliteit, crisissen en rampen.

Volgens een enquête English van vorig jaar willen vier op de vijf Europeanen dat de EU meer doet tegen georganiseerde misdaad en terrorisme.

De EU-landen werken al op veel gebieden samen om burgers en bedrijven te beschermen. Maar toch moet de bestrijding van georganiseerde misdaad, internationaal terrorisme, internetcriminaliteit, natuurrampen en andere crisissen beter worden gecoördineerd.

Daarom komt er nu een strategie voor binnenlandse veiligheid DeutschEnglishfrançais voor de vijf grootste problemen die de EU-landen gezamenlijk moeten aanpakken.

Georganiseerde criminaliteit

De EU-landen moeten samen en met de hulp van landen buiten de EU internationale misdaadnetwerken oprollen, de economie beschermen tegen georganiseerde misdaad en zorgen voor "pluk-ze"-wetgeving om criminele winst in beslag te kunnen nemen.

Terrorisme

De EU moet het terroristen onmogelijk maken om aan geld of materiaal te komen. Bovendien moet de EU de transportsector en het openbaar vervoer beschermen en de landen helpen om radicalisering en ronseling door terroristische organisaties te voorkomen.

Computercriminaliteit

De EU moet zorgen voor meer opleiding, middelen en strengere wetgeving om politie en justitie te helpen bij de strijd tegen computercriminaliteit. Ook de veiligheid online moet worden verbeterd. Daarom komt er een nieuw Europees centrum waar experts uit de sector samen internetcriminaliteit kunnen onderzoeken en voorkomen. Er moet ook een netwerk van computerteams paraat staan om de EU te beschermen bij cyberaanvallen.

Grensbeheer

EU-landen moeten zich samen verdedigen tegen dreigingen aan de binnen- en buitengrenzen van de EU en gezamenlijk de illegale immigratie en mensen- en goederensmokkel in kaart brengen. Enkele voorstellen zijn een bewakingssysteem aan de buitengrenzen, en een doelgerichte aanpak van plaatsen waar veel mensen en goederen illegaal de EU binnenkomen.

Reactie op crises

De regeringen van de EU-landen moeten samen de nodige infrastructuur, apparatuur en expertise bij elkaar brengen om snel op noodsituaties binnen en buiten de EU te kunnen reageren. Dat geldt zowel voor natuurrampen als voor crises die door de mens zijn veroorzaakt.

De plannen omvatten 41 maatregelen, en sommige ervan zijn inmiddels al getroffen. Het is de bedoeling deze voor eind 2014 allemaal uit te voeren.

Meer over binnenlandse veiligheid English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links