Navigációs útvonal

Európa biztonságáért - 22/11/2010

Látcsövet tartó férfi, sapkáján az Európai Unió jelképe, sötétkék alapon 12 csillag © EU

Öt célkitűzés a szervezett bűnözés, a terrorizmus, a számítástechnikai bűnözés, a válságok és a kataszrófák jelentette biztonsági kockázatokkal szembeni együttműködés terén.

Egy tavaly közzétett felmérés English szerint az európaiak nyolcvan százaléka azt szeretné, hogy több uniós szintű fellépés induljon a szervezett bűnözés és a terrorizmus ellen.

Az uniós tagállamok jelenleg is már számos területen együttműködnek, hogy gondoskodjanak a polgárok és a vállalkozások biztonságáról. Összehangoltabb stratégiára van azonban szükség ahhoz, hogy a tagországok el tudják hárítani azokat a gyorsan változó biztonsági fenyegetéseket, amelyeket a szervezett bűnözés, a nemzetközi terrorizmus, a számítógépes bűnözés, a természeti katasztrófák és ember által okozott válságok jelentenek.

Az EU cselekvési terv formájában belső biztonsági stratégiát DeutschEnglishfrançais dolgozott ki, melyben az együttműködés elmélyítésének témájában a következő öt fő célkitűzést határozza meg:

Szervezett bűnözés

Az Unió országainak együtt kell működniük egymással és az Unión kívüli országokkal annak érdekében, hogy felderítsék és felszámolják a nemzetközi bűnszervezeteket, védjék a gazdaságot a szervezett bűnözéssel szemben, továbbá olyan jogszabályokat hozzanak, amelyek lehetővé teszik a bűncselekményből származó jövedelmek elkobzását.

Terrorizmus

Lépéseket kell tenni annak megakadályozására, hogy a terroristák pénzhez és felszereléshez jussanak, ezenkívül védeni kell az EU közlekedési infrastruktúráját, valamint segíteni kell a közösségeket abban, hogy megelőzzék a radikalizálódást, és azt, hogy terrorszervezetek köreikből toborozzanak tagokat.

Számítástechnikai bűnözés

Az Uniónak megfelelő eszközökkel kell ellátnia, képzésekkel és szigorúbb jogszabályokkal kell segítenie a rendőrséget, az ügyészeket és a bírákat a számítástechnikai bűnözéssel szembeni küzdelemben. Ezenkívül együtt kell működnie az iparral az online biztonság javítása és a számítógépes támadásokkal szembeni uniós védekező képesség fejlesztése érdekében. Új uniós központ jön majd létre, ahol a szakemberek a számítástechnikai bűnözés felderítésével és megelőzésével foglalkoznak majd. Számítástechnikai katasztrófaelhárító csoportok állnak majd készenlétben a számítógépes támadások esetére.

Határigazgatás

Az országoknak közösen kell majd fellépniük az EU külső és belső határait fenyegető veszélyekkel szemben, és közös jelentéseket tesznek közzé az emberkereskedelemről, az illegális bevándorlásról és a csempészetről. Az EU a külső határokat illetően európai határőrizeti rendszer létrehozását javasolja, mely rendszerben külön figyelmet kapnak az illegális bevándorlás szempontjából problémás helyek.

Válságkezelés

Az uniós kormányoknak egymással együttműködve kell majd gondoskodniuk arról, hogy rendelkezésre álljon a szükséges infrastruktúra, felszerelés és képzett munkaerő ahhoz, hogy gyors lépéseket lehessen tenni belső és külső, természeti vagy ember okozta vészhelyzetek esetén.

A tervben javasolt 41 intézkedés közül néhány esetében már meg is kezdődtek a munkálatok. Az EU arra törekszik, hogy a javaslatok 2014-ig megvalósuljanak.

A belső biztonságról bővebben English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek