Navigointipolku

Turvallisempi Eurooppa - 22/11/2010

Mies, jolla on kiikarit ja lippalakissa EU-lippu © EU

EU tehostaa yhteistyötä, jolla torjutaan järjestäytynyttä rikollisuutta, terrorismia, tietoverkkorikollisuutta, suuronnettomuuksia ja niiden aiheuttamia uhkia.

Viime vuonna julkistetun kyselytutkimuksen English mukaan neljä viidestä EU-kansalaisesta toivoo EU:lta lisätoimia järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjumiseksi.

EU-maat tekevät jo nyt monella alalla yhteistyötä kansalaisten ja liike-elämän suojelemiseksi. Tarvitaan kuitenkin koordinoidumpaa strategiaa, jotta voidaan tehokkaammin torjua järjestäytynyttä rikollisuutta, kansainvälistä terrorismia, tietoverkkorikollisuutta sekä luonnon ja ihmisen aiheuttamien suuronnettomuuksien uhkaa.

Uudessa sisäisen turvallisuuden strategiassa DeutschEnglishfrançais määritellään viisi keskeistä yhteistyöalaa:

Järjestäytynyt rikollisuus

EU-maat tekevät yhteistyötä keskenään ja EU:n ulkopuolisten maiden kanssa: yhdessä halutaan paljastaa ja hajottaa kansainväliset rikollisverkostot, suojella talouselämää järjestäytyneeltä rikollisuudelta ja hyväksyä lakeja, joiden perusteella viranomaiset voivat takavarikoida rikoksella hankitun omaisuuden.

Terrorismi

Tavoitteena on estää terroristeja saamasta rahoitusta ja välineistöä, suojella EU:n liikenneinfrastruktuuria ja tukea paikallisyhteisöjä radikalisoitumisen ja terroristien värväyksen ehkäisemisessä.

Tietoverkkorikollisuus

Poliisi- ja syyttäjäviranomaisten sekä tuomioistuinten valmiuksia torjua tietoverkkorikollisuutta halutaan parantaa esimerkiksi koulutuksen ja lainsäädännön kautta. Tietotekniikkasektorin kanssa tehdään yhteistyötä internetin turvallisuuden parantamiseksi, ja EU:n kykyä selviytyä tietoverkkoihin kohdistuvista hyökkäyksistä parannetaan. EU:hun perustetaan tietoverkkorikollisuuden tutkimukseen ja torjuntaan erikoistunut keskus. Tietotekniikan kansallisten kriisiryhmien verkosto parantaa yleistä katastrofivalmiutta.

Rajavalvonta

EU-maat tekevät yhteistyötä ulko- ja sisärajojen valvonnassa ja laativat yhteisraportteja ihmiskaupasta, laittomasta maahanmuutosta ja salakuljetuksesta. Lisäksi ehdotetaan ulkorajojen valvontajärjestelmää ja ulkorajojen ongelmakohtiin keskittyviä erityistoimia.

Kriisivalmiudet

EU-maiden viranomaiset tekevät yhteistyötä varmistaakseen, että sekä EU:n alueella että sen ulkopuolella tapahtuviin suuronnettomuuksiin kyetään reagoimaan nopeasti.

Kaiken kaikkiaan strategiassa on 41 toimintaehdotusta. Toimet on määrä toteuttaa vuoteen 2014 mennessä, ja joidenkin toteutus on jo alkanut.

Lisätietoa sisäisestä turvallisuudesta English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä