Cale de navigare

Extinderea UE - starea de fapt - 11/11/2010

Strategia de extindere 2010 şi evaluarea progreselor înregistrate de ţările care doresc să adere la UE: Croaţia, Islanda, Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia şi Kosovo.

Extinderea rămâne o prioritate politică pentru Uniunea Europeană şi cele 27 de state membre ale acesteia. Continuarea procesului de extindere va consolida securitatea, pacea, dezvoltarea economică şi influenţa politică a UE.

Raportul din 2010 privind strategia de extindere vizează Balcanii de Vest, Islanda şi Turcia, evaluând situaţia actuală şi modalităţile de sprijinire a ţărilor candidate în eforturile de a realiza reformele necesare pentru a adera la UE.

Uniunea a alocat 11,6 miliarde de euro pentru susţinerea procesului de pregătire a aderării în perioada 2007-2013. Printre avantajele oferite deja se numără accesul liber la piaţa unică a UE pentru majoritatea exporturilor, ceea ce reprezintă un ajutor vital pentru aceste ţări, într-o perioadă în care se străduiesc să depăşească efectele crizei economice mondiale.

Statele candidate se confruntă în continuare cu provocări majore în domenii precum justiţia, administraţia publică, libertatea de exprimare şi excluziunea socială a anumitor categorii ale populaţiei.

Ţările care s-au format în urma destrămării Iugoslaviei trebuie să rezolve şi o serie de probleme care decurg din conflictele existente încă între ele.

În ceea ce priveşte Muntenegrul, Comisia recomandă acordarea, de către Consiliu, a statutului de ţară candidată. Negocierile de aderare la UE trebuie deschise în momentul în care ţara respectivă reuşeşte să atingă un grad suficient de conformare la criteriile de aderare. În acest sens, ea trebuie să îndeplinească o serie de priorităţi esenţiale.

Comisia consideră că, în cazul Albaniei, negocierile de aderare la UE trebuie deschise în momentul în care această ţară reuşeşte să atingă un grad suficient de conformare la criteriile de aderare. În acest sens, ea trebuie să îndeplinească o serie de priorităţi esenţiale.

Între timp, Croaţia intră în ultima etapă a procesului de aderare, dar trebuie să-şi continue eforturile pentru a îndeplini standardele europene în materie de drepturi fundamentale şi de independenţă a justiţiei.

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei aşteaptă decizia guvernelor UE cu privire la demararea negocierilor de aderare.

Serbia a depus cererea de aderare la UE în decembrie 2009. Luna trecută, guvernele UE i-au cerut Comisiei să elaboreze un aviz cu privire la această solicitare.

În legătură cu Bosnia şi Herţegovina, Comisia s-a arătat îngrijorată de ritmul lent de adoptare a numeroaselor reforme fundamentale care i-ar permite să avanseze pe drumul către aderare. De asemenea, Comisia s-a referit la perspectivele europene ale Kosovo şi şi-a manifestat încă o dată disponibilitatea de a ajuta acest teritoriu să facă faţă numeroaselor provocări tehnice şi legislative cu care se confruntă.

Potrivit raportului, Turcia va face progrese mai rapide privind negocierile de aderare dacă şi când îşi va îndeplini obligaţiile care îi revin conform acordului de uniune vamală Englishfrançais cu UE, mai exact când îşi va deschide porturile şi aeroporturile pentru traficul din Republica Cipru.

Islanda, ţară care a început negocierile de aderare în cursul acestui an, are avantajul de a face parte din Spaţiul Economic European şi din spaţiul Schengen.

Detalii despre procesul de extindere

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile