Kruimelpad

Hoe staat het met de toetreding van nieuwe landen tot de EU? - 10/11/2010

In het uitbreidingsverslag 2010 wordt nagegaan of Kroatië, IJsland, Turkije, Macedonië, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië en Kosovo genoeg vooruitgang boeken om lid van de EU te kunnen worden.

De toetreding van nieuwe landen tot de EU staat nog steeds op het politieke verlanglijstje van de EU. Zo'n uitbreiding zou goed zijn voor de vrede en voor de veiligheid, economie en politieke invloed van Europa.

In het uitbreidingsverslag 2010 is gekeken hoe de aspirant-lidstaten op de westelijke Balkan en IJsland en Turkije ervoor staan en welke hulp ze kunnen krijgen om de noodzakelijke hervormingen door te voeren.

De EU heeft voor de periode 2007-13 11,6 miljard euro uitgetrokken voor hulp bij de voorbeiding op het lidmaatschap. Zo hebben de betrokken landen al voor de meeste exportproducten vrije toegang tot de interne markt van de EU. Voor landen die met de gevolgen van de wereldwijde economische crisis worstelen, is dit van levensbelang.

Maar er is nog veel werk aan de winkel: het rechtsstelsel, het functioneren van de overheid, de vrijheid van meningsuiting en de bestrijding van de sociale uitsluiting moeten nog worden verbeterd.

De landen van het voormalige Joegoslavië moeten ook nog allerlei onderlinge problemen oplossen.

De Commissie beveelt de Raad aan om Montenegro de status van kandidaat-lidstaat te geven. De toetredingsonderhandelingen met het land kunnen beginnen zodra het land voldoet aan de belangrijkste lidmaatschapscriteria. Montenegro moet nu eerst enkele belangrijke prioriteiten halen.

Ook met Albanië kunnen de toetredingsonderhandelingen beginnen zodra het land aan de belangrijkste lidmaatschapscriteria voldoet, maar dit land moet nu eveneens enkele belangrijke prioriteiten halen.

Kroatië is inmiddels de laatste fase van toetreding ingegaan, maar moet wel een en ander verbeteren aan de onafhankelijkheid van de rechtspraak en aan de grondrechten.

Voor Macedonië hebben de EU-regeringen nog niet beslist om onderhandelingen over het EU-lidmaatschap te openen.

Servië heeft in december 2009 het EU-lidmaatschap aangevraagd. De EU-regeringen hebben de Commissie vorige maand hierover om advies gevraagd.

Over Bosnië en Herzegovina toonde de Commissie zich bezorgd, omdat de vele hervormingen die nodig zijn om EU-lid te worden, maar langzaam vorderen. De Commissie bevestigde ook het Europese standpunt over Kosovo, en is bereid te helpen bij de vele technische en juridische uitdagingen die er nog zijn.

Turkije kreeg te horen dat de toetredingsonderhandelingen sneller kunnen gaan als het land voldoet aan zijn verplichtingen op grond van de douane-unie Englishfrançais met de EU, met name door zijn havens en vliegvelden te openen voor verkeer uit heel Cyprus.

IJsland is dit jaar onderhandelingen gestart met de EU over de toetreding. Dit land heeft het voordeel dat het al lid is van de Europese Economische Ruimte en van de Schengen-zone zonder binnengrenzen.

Meer over de uitbreiding van de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links