Navigációs útvonal

Helyzetjelentés a bővítésről - 11/11/2010

A 2010. évi bővítési stratégia és a következő országok uniós tagság felé vezető lépéseinek értékelése: Horvátország, Izland, Törökország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia és Koszovó.

Az EU és 27 tagállama számára továbbra is kiemelten fontos politikai cél a bővítés folytatása, amely nyomán földrészünkön megszilárdul a biztonság, a béke, lendületet kap a gazdasági növekedés, valamint növekszik az Unió politikai befolyása a világon.

A bővítési stratégiáról szóló 2010. évi jelentés a Nyugat-Balkán, Izland és Törökország viszonylatában értékeli a jelenlegi helyzetet, és azt méri fel, hogyan lehet a tagjelölt országoknak segítséget nyújtani a csatlakozáshoz szükséges reformok megvalósításához.

Az EU 11,6 milliárd eurót különített el abból a célból, hogy 2007 és 2013 között támogassa a felkészülési folyamatot. A tagjelölt országok legtöbb exportterméke előtt már jelenleg is nyitott az EU egységes piaca - ez létfontosságú segítséget jelent a globális gazdasági válságból kilábalni próbáló országok számára.

Fontos kihívások állnak azonban még a csatlakozni kívánó országok előtt: például előrelépésre van szükség a jogi normák, a közigazgatás, a véleménynyilvánítás szabadsága és a társadalmilag kirekesztett csoportok helyzete terén.

A Jugoszlávia felbomlása után megalakult államoknak mindezeken túl meg kell oldaniuk a köztük továbbra is fennálló konfliktusokból fakadó problémákat.

A Bizottság a jelentésben azt javasolja, hogy a Tanács tagjelölti státusszal ruházza fel Montenegrót. A csatlakozási tárgyalások megindítására akkor kellene sort keríteni, amikor az ország az uniós tagság feltételeit a szükséges mértékig teljesíti. A jelentés szerint ebben a tekintetben az országnak számos kulcsfontosságú prioritásnak kell eleget tennie.

A Bizottság úgy véli, hogy Albániával akkor kellene megindítani a csatlakozási tárgyalásokat, amikor az ország az uniós tagság feltételeit a szükséges mértékig teljesíti. A jelentés szerint ebben a tekintetben az országnak számos kulcsfontosságú prioritásnak kell eleget tennie.

Horvátország a csatlakozási folyamat végső szakaszába jutott, azonban még nem felel meg az igazságszolgáltatás függetlenségével és az alapvető jogokkal kapcsolatos uniós követelményeknek.

Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság az uniós kormányok döntésére vár azzal kapcsolatban, hogy megindulnak-e vele a csatlakozási tárgyalások.

Szerbia 2009 decemberében nyújtotta be EU-tagság iránti kérelmét. Az uniós tagországok kormányai az elmúlt hónapban kérték fel a Bizottságot arra, hogy nyilvánítson véleményt a kérelemről.

A Bizottság aggodalmának ad hangot azzal kapcsolatban, hogy Bosznia-Hercegovina az uniós csatlakozáshoz szükséges reformokat lassú ütemben fogadja el. Hangsúlyozza emellett Koszovó európai integrációjának lehetőségét és kiemeli, hogy a Bizottság támogatni kívánja Koszovót abban a számos (technikai és jogalkotási) kihívásban, amellyel a területnek még szembe kell néznie.

A jelentés szerint a Törökországgal folytatott (jelenleg lassú ütemben haladó) csatlakozási tárgyalásokat akkor lehetne felgyorsítani, ha az ország megfelelne az EU-török vámunióból Englishfrançais fakadó kötelezettségeinek, különös tekintettel a kikötők és a repülőterek forgalmának megnyitására a Ciprusi Köztársaság előtt.

Izland az idén kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Unióval. A szigetország számára előnyt jelent, hogy már jelenleg is tagja az Európai Gazdasági Térségnek és már aláírta a határok nélküli utazást lehetővé tevő schengeni egyezményt.

Az EU bővítéséről részletesebben

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek